Tražilica

07903614
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
1463
1606
19267
7903614

 

Svake godine u listopadu obilježava se mjesec hrvatske knjige, stoga se u našoj nastavi promiče čitanje na hrvatskom jeziku. S obzirom na skučene mogućnosti uzrokovane pandemijom, bili smo primorani dosta skromno obilježiti ovogodišnju noćčitanja, no naši vrijedni učenici iz Nussbaumena nisu zato ostali uskraćeni za bogatstvo riječi na materinskom jeziku. Naprotiv! Mi smo čitali roman Lažeš, Melita, i to u malim sekvencama tijekom čitavog mjeseca listopada, a naše je čitanje popratio niz manjih projekata. Pa smo tako nastavu otvorili projektom izrade stabla, pomoću kojeg smo definirali vlastite osobine, bilo pozitivne ili negativne, potom vlastite snove, želje i radosti. Na taj smo se način bolje međusobno upoznali, ali smo upoznali i različite riječi pomoću kojih možemo opisati nekoga. Bilo je tu jako zanimljivih i zabavnih prezentacija! Ono što se iz svih radova iščitavalo, ljubav je prema hrvatskom podrijetlu učenika.

Idući korak bio nam je upoznavanje s Melitom i čitanje romana poglavlje po poglavlje. Učenici su ponekad pisali, a ponekad crtali ono što su tokom slušanja doživjeli. Potom su oni sami preuzeli čitanje, pa smo složno i timski organizirali Noć čitanja. Ona je bila zahtjevna, čitalo se mnogo i neprekidno, ali naši su učenici hrabro svladali svaki zadatak. Šećer na kraju bio je projekt izrade tzv. literarne pizze, a cilj je bio naučiti što više o strukturi romana i pritom se dobro zabaviti. Učenici su ukrasili kutiju pizze njihovom verzijom naslovnice romana, a potom je svatko od njih dobio po jedan komad pizze, u kojeg je morao upisati detalje o likovima i samom djelu koje smo čitali. U konačnici smo se dobro nasmijali snimajući zajedničku fotografiju našeg izrađenog projekta.

Kruna naših napora bilo je uvođenje nove umjetnosti u našu nastavu. Naime, splitsko Gradsko kazalište lutaka i njihova ravnateljica, gospođa Marija Tudor,  ljubazno su nam na jedan dan ustupili poveznicu za gledanje njihove najnovije predstave Lažeš, Melita, pa smo u našoj učionici organizirali pravu malu premijernu kazališnu večer, što je bilo vrlo zanimljivo, s obzirom da su učenici mogli na taj način samostalno usporediti ta dva umjetnička medija, ali i mnogo naučiti o umjetničkim slobodama interpretacije. Zatim smo pokušali razmišljati o pouci koju sadrži djelo Ivana Kušana, pa smo se pitali je li svaka laž štetna.

Dragi učenici, hvala vam od srca na silnom trudu, na veseloj suradnji i na zabavnim zajedničkim trenutcima!

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20