RSS

Učenici iz Wallisa su tijekom siječnja i veljače slušali i pričali bajke, ali i pokazali vlastitu kreativnost.

Osim što su crtali poznate likove iz bajki, sami su izmislili razne priče. Neki su pisali, neki radili stripove, no svima je zajedničko izmišjanje vlastitih, neispričanih priča.

Tko zna, možda se među njima krije nova Ivana Brlić-Mažuranić ili novi Hans Christian Andersen...

 

KRUMPIRKO I KRUMPIRICA

Bio jednom jedan čarobnjak i zvao se Fito. Imao je kućnog ljubimca kornjaču Elonu. Elona je bila velika madagaskarska kornjača. Imala je 132 kilograma. Jednom je slučajno stala na Fitovu nogu i on je od bola ispustio njegov čarobni štapić. Slučajno je pao na vreću krumpira. Krumpir kojeg je dotaknuo štapić je oživio. Fito je čuo nešto kod vreće krumpira i našao je živog krumpira. Napravio mu je usta, oči i uši te su se konačno upoznali. Krumpirko je izrazio želju da ima prijateljicu Krumpiricu. Fito se nije mogao sjetiti na koji način je oživio Krumpirka, ali je znao da za to treba čarobni napitak. Našao je u svojoj knjizi čarolija da su mu potrebne tri posebne, nesvakidašnje biljke - dudi, arian i dalil.

Fito, Elona i Krumpirko pošli su u potragu ta tim biljkama. Fito je imao kartu koja im je pokazivala gdje bi se te biljke mogle naći. Nakon dugo vremena, napokon su našli biljku dudi. Htjeli su je uzeti, ali iz trave je skočila zmija. Fito je pretvorio zmiju u miša i brzo zgrabio biljku.

Išli su dalje i uskoro su našli drugu biljku, no kraj te biljke je spavao veliki, opasni medvjed. Fito je pretvorio medvjeda u bezopasnog mrava i ubrali su biljku. Pošli su dalje.

Nakon nekog vremena, našli su i treću biljku, no nju je čuvalo dvadeset bogomoljki. Fito je od straha pobjegao, Elona se povukla u svoj oklop, ali Krumpirko je uspio ukrasti treću biljki dalil.

Vratili su se kući i napravili čarobni napitak. Fito je namočio štapić u napitak i dodirnuo je njime krumpir. Čarolija je uspjela i iz krumpira je nastala Krumpirica.

Krumpirko i Krumpirica su se odmah zaljubili i živjeli su sretno do kraja života.

Daniel, Kristijan, Mateo i Borna - HN Naters

 

JEDNOROG

Bila je jednom jedna djevojčica i njezin je otac bio kralj. Kao i svi kraljevi, imao je razne neprijatelje, no jedna neprijateljica je bila posebna. To je bila vještica i jednog dana mu je rekla: „Kad tvoja djevojčica bude imala šesnaest godina, pretvorit će se u jednoroga.“

Kralj nije vjerovao vještici i nakon nekog vremena je potpuno na to zaboravio. Prošlo je nekoliko godina i djevojčica je napunila šesnaest godina. Na sam njezin rođendan pretvorila se u jednoroga, baš onako kako je vještica i rekla.

Kralj nije znao što bi napravio i zapovjedio je da se sagradi prelijepa staja gdje će njegova kćer živjeti. Rekao je da će ona ostati ovdje tako dugo dok se ne pretvori natrag u čovjeka. No njoj tamo nije bilo lijepo jer je bila stalno zatvorena te je često plakala. To sve je čuo još jedan muški jednorog i jednog dana je došao u staju. Odmah su se zaljubili i on ju je oslobodio. Pobjegli su u divljinu i još dugo, dugo sretno zajedno živjeli.

Petra, Laura i Ivan - HN Visp

 

 

 
 
Powered by Phoca Gallery