RSS
Autor Dunja Mlinjarić   
Ponedjeljak, 06. ožujka 2017. 13:18

 

Sveti Valentin je talijanski svećenik i mučenik iz 3. stoljeća. Njegov se blagdan od davnina slavi 14. veljače, a poznat je i kao blagdan zaljubljenih - Valentinovo.

Na latinskom Valentin znači zdrav, krepak te je zbog toga nebeski zaštitnik svih koji su mladi, žarka srca, razigranih osjećaja, u jednu riječ - zaljubljeni. Valentin pripada skupini svetaca koji naviještaju proljeće, novi život i zbog toga ljudi na njegov spomendan izmjenjuju čestitke i darove: žele si zdravlje, sreću, svako dobro.

Jedna od legendi o svetom Valentinu govori kako je okrutan car Klaudije II. naredio da se njegovi vojnici ne smiju ženiti, smatrajući da se kao oženjeni neće predano boriti u ratovima, nego će gledati kako sačuvati život i vratiti se obitelji. Valentin nije htio poštivati ovu odluku te je potajno vjenčavao mlade parove sve dok ga vlasti nisu ulovile, utamničile ga i odrubile mu glavu.

U nekim mjestima sjeverne Hrvatske poznat je običaj na Valentinovo kada se djeci reklo da se na ovaj dan „ftičeki ženiju“ (ptice vjenčaju) i da su povodom toga ostavili svoje kolačiće po dvorištu. Kad pronađu svoje kolačiće, djeca se beskrajno vesele, a samom običaju još više doprinose vrapci koji ujutro veselo živkaju najavljujući proljeće.

U prošlosti je u nekim našim krajevima postojao još jedan običaj. Djeca su se na Valentinovo poslala van u dvorište po nove crvene čizmice, ali pod jednim uvjetom: morala su biti bosa. Djeca su povjeravala u priču i otišli bosa tražiti van crvene čizmice. Kad su se vratila unutra rekli su da nisu našli nikakve čizmice, ali da su pronašli slatkiše, jabuke i kolačiće. Ukućani su potom djeci objasnili da je zima ostavila traga na njihovim bosim nogama koje su izgledale kao crvene čizmice.

 

Valentinovo  je dan posvećen izražavanju ljubavi, ne samo voljenoj osobi već i prijateljima, roditeljima, djeci, pa pogledajte što za učenike HN Menziken znači ljubav! 

1
1
1
2
2
2
3
3
3
4
4
4
 
 
Powered by Phoca Gallery