RSS

 

Likovni prikaz hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode - zadatak koji se provlačio proteklih tjedana kroz hrvatsku nastavu, potaknuo me na  promišljanje o cjelokupnom bogatstvu naše domovine prirodnim ljepotama.

Pri samom čitanju gore navedenog  naslova, većina će odmah pomisliti na nacionalne parkove i parkove prirode. O njima se može pročitati nakon par klikova mišem, o njima su tiskani brojni prospekti koji predstavljaju Hrvatsku kao turističku zemlju. Nije zato ni čudo da i učenici hrvatske nastave prepoznaju Plitvička jezera, Krku, Kornate, jer su svojim specifičnim izgledom lako prepoznatljivi. No, ono što je najčešće, je samo ta slika. O pojedinostima se mnogo ne zna, o pojedinim biljnim i životinjskim vrstama u određenom staništu, o nastanku pojedinih stijena, ponekim legendama kraja i sl. To se na prospektima ne vidi, kao ni u nekom površnom obilasku, kada je važno samo uhvatiti dobar kadar koji ćemo staviti kao pozadinu na svojem računalu i neko vrijeme se tome diviti.

No, jesu li samo slike stvarna prirodna posebnost  Lijepe naše, jesu li samo svjetski poznata imena pojedinih dijelova naše domovine „prirodna posebnost“? Nadam se da će se većina  složiti sa mnom i reći:“Nisu!“

Ima bezbroj  potočića, jezeraca, brežuljaka, iznimnih biljnih i životinjskih vrsta, zaljeva, zadivljujućih krajolika i pogleda  diljem domovine. Ima mjesta gdje je priroda sačuvala svoju izvornost, a ljudi je previše cijene da bi u nju taknuli, pa joj se samo dive i čuvaju je takvu kakva jest.

Svatko onaj koji voli i cijeni prirodu  vjerojatno ima neki svoj kutak, pogled s balkona, livadu, šumu ili potočić koji mu više znači od svih nacionalnih parkova i parkova prirode.

Kako to? Tako, jer tamo poznaje gotovo svaku travku, zna kada će procvasti koji cvijet i u koje doba dana zacvrkutati koja ptičica, kada će propupati, a kada prolistati koje drvo, kada će krtice biti najaktivnije i napraviti najviše krtičnjaka...

Netko će reći:“Koga to zanima, takve banalne stvari?“ Onoga koji voli i razumije prirodu. Za njega je netaknuta priroda u svakom svom djeliću posebnost, a svaki trenutak proveden u njoj, poseban trenutak.

U svojim likovnim  ostvarenjima učenici su imali zadatak  istaknuti upravo tu posebnost  odabranog parka, uključujući i posebnu, neuobičajenu tehniku rada.

Najuspješniji radovi zaslužili su svoje mjesto ovdje, kao i u Konzulatu ili Veleposlanstvu RH.

 

 
 
Powered by Phoca Gallery