RSS

 

Blagdansko je vrijeme uvijek posebno. Vrijeme kada najviše osjetimo toplinu povezanosti s obitelji i prijateljima. A nikolinjska proslava najbolja je prilika za zabavu i veselje. Dobro, bilo je tu i darova, ali, kako djeca kažu, nisu darovi bit i smisao blagdana.

Upravo to pokazali su 6. prosinca 2014. godine u Domat/Emsu učenici hrvatske nastave iz Chura, Buchsa i Sargansa. U njihovom programu koji je trajao četrdesetak minuta istaknuli su se dobrota, poštenje i skromnost kao najveće vrline kroz prikaz dočeka svetog Nikole u šumi, razgovor dvije čizme i iščekivanja jedne djevojčice usred noći, a kroz pjesmu smo saznali kako djeca najviše vole dobiti čokoladu. Srećom, dobri starac bijele brade spremio im je brdo čokolade. Božić uvijek ima više čari kada je sve prekriveno snijegom, pa smo ga dozvali pjesmama Pahuljice padajte i Bijeli Božić, čime je završio učenički nastup. Time su još jednom pokazali svoje znanje i bogatstvo u izražavanju na hrvatskom jeziku.

Okupljenu djecu potom je darovao sveti Nikola uz pomoć dva anđela i malog Krampusa. Zašto je mali, pitali su se neki, a odgovor je jednostavan, mali Krampus je samo malo zločest. Nakon darova i fotografiranja svi okupljeni uživali su uz večeru i tombolu. Proslava Nikolinja upotpunjena je glazbom i pjesmom za sve generacije, a plesni podij činio se premali za opušteno i veselo društvo, koje je treću godinu zaredom do kasnih sati zabavljao tamburaški sastav Alkari. Okosnicu dobre atmosfere činili su članovi Misijskog vijeća Graubünden organizacijom i svojim radom, a zadovoljstvo se iskazalo riječima 'vidimo se dogodine'.

 

 
 
Powered by Phoca Gallery