RSS

Autor: Diana Batinović Anić

 

Tijekom listopada u sklopu nastave hrvatskoga jezika i kulture bavili smo se hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima.

Hrvatska je domovina Nikole Tesle, genijalnog izumitelja koji je promijenio svijet, poliglot Faust Vrančić izumio je padobran, Eduard Slavoljub Penkala patentirao je više od 80 izuma, capelin Davida Schwarza zračni je brod koji je prvi put poletio metar iznad zemlje, čudo od djeteta Marcel Kiepach izumio je brodski kompas sa samo 16 godina, Ivana Vučetića nazivaju ocem daktiloskopije, Mario Puratić izumio je brodski koloturnik, pomorskog časnika Ivana Blaža Lupisa poznajemo kao izumitelja torpeda, tim stručnjaka iz Plive izumio je sumamed, Ante Maglica izumio je ručnu svjetiljku, Hrvatska je domovina kravate, vegete, bajadere i čokolade s rižom...

Učenici su čuli za najpoznatija imena hrvatskih izumitelja, ali kad smo ušli malo detaljnjije u ovu tematiku, bili su iznenađeni tolikim brojem izumitelja, izuma te proizvoda koji potječu iz Hrvatske.

S obrzirom da smo ovogodišnju izložbu likovnih radova u Generalnom konzulatu Republike Hrvatsku u Zürichu i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bernu posvetili upravo ovoj tematici, učenici koji hrvatsku nastavu pohađaju na nastavnim mjestima Zürich Kappeli, Zürich Aemtler A i Winterthur, prihvatili su se posla i na papir prenijeli ono što su naučili o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima.

Zadatak nije bio jednostavan, ali su učenici dali sve od sebe i pokazali veliku dozu kreativnosti. Dio radova bit će izložen u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu, ali s obrzirom da nismo sve prekrasne crteže mogli poslati na izložbu, možete ih pogledati u našoj galeriji.

 

 
 
Powered by Phoca Gallery