RSS

Autor: Emilija Petričević Galinec

 

Proljeće je ušlo na velika vrata u prostorije ureda hrvatske nastave u Dietikonu. Dan uoči dolaska godišnjeg doba kojemu se svi radujemo proveden je u ugodnom druženju učenika, polaznika hrvatske nastave, njihovih roditelja i učitelja. 
 
Gospođa Marija Radočaj iz kantona Schwyz podučila je sve prisutne tradicionalnom bojanju jaja voskom, vještini koju je naslijedila od ženskog dijela svoje obitelji te je uspješno prenosi na svoje potomke. Riječ je o iscrtavanju jaja pčelinjim voskom koji se mrvi, stavlja u posebna pera i topi iznad plamena. Potom se, uz mnogo strpljenja, dok vosak još u tekućem stanju, iscrtavaju različiti oblici na sirova jaja. Jaja se zatim kuhaju u boji za tekstil za koju gospođa Marija kaže da je najintenzivnija te joj, prema tome, daje prednost. Djeca su priznala da je iscrtavanje jaja voskom kompliciranije nego što su očekivala jer vosak brzo prelazi u kruto stanje zbog čega su potrebne brze i vješte ruke. 
 
Uz tradicionalno bojanje jaja voskom, učenici, roditelji i učitelji mogli su se okušati u još nekoliko radionica. U jednoj od njih izrađivali su uskršnje čestitke, zatim su mogli bojiti jaja temperama, flomasterima i akrilnim bojama ili su imali mogućnost izrađivati naljepnice za staklo s motivima najvećeg katoličkog blagdana.
 
Nizom kreativnih aktivnosti još se jedanput pokazalo da je ured hrvatske nastave prostor ugodnih susreta i druženja. Što je najvažnije, sudionici ove radionice na jedan su dan zakoračili u domovinu te se pokazali vjernim čuvarima tradicije.
 
 
 
Powered by Phoca Gallery