RSS

Autor: Ivana Čagalj

 

Kanton Ticino obilježio je Tjedan borbe protiv rasizma od 14. do 21. ožujka. U subotu 19. ožujka hrvatska zajednica − s arapskom, srpskom, ruskom i drugim zajednicama iseljenika koji godinama žive u našem kantonu − predstavila je svoje proizvode, izume, izumitelje, hranu, kulturu i ostale posebnosti naše zemlje.

Hrvatski je štand bio premalen za predstaviti i pokazati sve ono po čemu smo poznati u svijetu, a dio štanda posvetili smo, dakako, Hrvatskoj školi izloživši naše udžbenike, hrvatsku gramatiku i pravopis kao i neka od najpoznatijih lektirnih djela. Kolače i pite priredile su nam vrijedne mame iz obitelji Jozak i Kovčić, koje se i inače učiteljici uvijek nađu pri ruci kad god zatreba.

Članovi Hrvatskoga kluba i KUD-a poslali su tradicionalne alate i glazbene instrumente. U lokalnom dućanu pronašli smo neke od hrvatskih proizvoda, kao što su Vegeta, vino Graševina, pivo Karlovačko, čokolada Dorina, itd. Posebnu pažnju posjetitelja privukao je naš natpis na glagoljici koji su uspoređivali s ruskom i srpskom ćirilicom. Nerijetko su našu lutku odjevenu u tradicionalnu nošnju iz bosanske Posavine fotografirali znatiželjnici.

A i mi smo prošetali do ostalih štandova, probali njihove specijalitete i još se jednom uvjerili: hrvatska je kultura tako bogata da i u bogatoj i multikulturalnoj Švicarskoj možemo hodati s osjećajem ponosa i ljubavi prema svemu domaćem, ali i poštovanju prema svemu tuđemu.

Ostale fotografije pogledajte u galeriji.

 

 

 
 
Powered by Phoca Gallery