RSS

Autor: Emilija Petričević Galinec

 

Učenici hrvatske nastave u Lausanni imali su prilike razgledati uratke učenika koji pohađaju redovnu nastavu škole gdje se odvija i hrvatska nastava.

Tom su nas prilikom ljubazno primile njihove učiteljice prezentirajući nam rezultate rada izvannastavnih aktivnosti škole. Krojenje, šivanje, izrada torbica, pernica, kutija, futrola i ukrasnih predmeta samo su dio kreativnih radova koje smo razgledali. Učiteljice su nas uvele i u kuhinju gdje učenici pripremaju različita jela koja smo mogli i kušati. Proučili smo recepte pripremljenih jela, a osobite pohvale prilikom kušanja dobile su mini tartelettes au citron - male tortice s ukusnom kremom od limuna.

Najviše nas je zanimalo kako se odvija degustacija i ocjenjivanje hrane. Naime, pripremljenu hranu učenici nose kući, a ocjenjivanje je simbolično jer cilj je razviti dobar osjećaj i mjeru prilikom kuhanja te usvojiti osnovna znanja potrebna za život.

Učenici hrvatske nastave i sami su se pohvalili jelima koje znaju pripremiti, a neki su vješti i u šivanju jednostavnih odjevnih predmeta, prišivanju dugmadi te izradi torbica, pernica i raznih drugih praktičnih predmeta.

 

 
 
Powered by Phoca Gallery