RSS

Autor: Emilija Petričević Galinec

 

Za učenike HN Villars-sur-Glane organizirana je radionica s ciljem poticanja čitanja u Interkulturalnoj knjižnici LivrEchange.

Knjižničarka gospođa Claire Steinmann održala je prvi dio radionice upoznavši učenike s različitim pismima. Aktivnosti za učenike su bile vrlo zanimljive i dinamične, osobito potraga za knjigama tijekom koje su učenici dobili male isječke naslovnica različitih knjiga te su morali zabilježiti njezinu šifru i jezik kojim je napisana. Otvorivši korice knjiga koje smo morali tražiti, iznenadila su nas različita i neobična pisma: kinesko, japansko, grčka ćirilica, armensko, hebrejsko, arapsko, indijsko, tamilsko, korejsko... Gospođa Steinmann na kraju je poželjela da joj učenici čitaju na hrvatskom jeziku pa smo odabrali Čudnovate zgode šegrta Hlapića te joj pročitali odabrane dijelove. Hrvatski jezik je glazba za moje uši i najljepši poklon koji mi možete dati, riječi su kojima je gospođa Steinman završila svoj dio radionice.

U drugom dijelu radionice čitali smo odabrane ulomka romana Kako smo lomili noge Mire Gavrana. Jedno bezbrižno slavonsko djetinjstvo, igre na otvorenom i nezaobilazne nepodopštine bile su teme o kojima smo razgovarali i na koje nas je potaknuo ovaj roman. Na kraju su učenici ponijeli kući po jednu knjigu na hrvatskom jeziku koju će u cijelosti ili odabrane dijelove pročitati do sljedećeg susreta te pročitano prezentirati. Ovom radionicom pravdali smo naše geslo S knjigom prijateljujem.

 

 
 
Powered by Phoca Gallery