RSS
Autor Katja Peruško   
Ponedjeljak, 19. rujna 2016. 09:08

 

Hrvatska škola u Baselu i Liestalu vrlo često surađuje s knjižnicom za djecu i mlade „JUKIBU“ u kojoj se može pronaći knjige na 60-ak jezika, među kojima je i naš hrvatski.

U nedjelju, 18. rujna knjižnica je slavila svoj 25. rođendan, a pozivu na proslavu odazvali smo se i mi.

Program je otvoren pozdravnom riječi predsjednice JUKIBU-a Verene Labhardt, a potom je uslijedilo nekoliko govora koji su ispričali priču o tome što knjižnica nudi te kako teče njezin razvoj.

Nakon domjenka uslijedio je program u kojem su sudjelovala djeca, a zadatak je bio na svom jeziku pročitati priču sastavljenu uz pomoć kockica sa sličicama koje smo dobili od knjižnice.  

Učenici iz Liestala bacali su kockice u školi te su podijeljeni u skupine gradili rečenice te izgradili priče koje se nalaze u nastavku.

Uz glazbenu pratnju djeca su čitala na talijanskom, engleskom, turskom, albanskom, makedonskom, mađarskom, španjolskom, portugalskom... Na hrvatskom su čitale Mara Maslać, 5. r. (Pustolovina) i Lorena Mišković, 6. r. (Lovro u šumi).

U drugom dijelu imali smo prigodu šetati knjižnicom te sudjelovati u zanimljivim aktivnostima koje nude uvid u ono što se redovito odvija u JUKIBU-u.

 

LOVRO U ŠUMI

Jedan mali čovjek imena Lovro toliko je razmišljao da mu se mozak okretao poput zupčanika. Mislio je kamo da se sakrije od snažne kiše kad je ugledao u šumi šator. Kiša nije prestajala pa se žurio da što prije stigne. Pokucao je na vrata od šatora. Ona su se sama otvorila. Bilo je mračno. Ugledao je starca koji sjedi na stolici. Lovro se upitao tko je to. Stolica se počela brzo okretati, ali uspio je raspoznati šerifovu značku. Šerif je izvukao pušku i pucao u gljivu. Lovro je pomislio da puca u njega. Šerif se razljutio i gađao Lovru značkom. On je pobjegao i pitao se što ga je to snašlo. Nastavio je trčati po kiši koja više nije jako padala. Osjećao je da ga netko slijedi, ali nije se usudio okrenuti. Bojao se. Tada je ugledao zvijezdu na nebu i sjetio se riječi svoje majke da kada ugledaš zvijezdu, moraš nešto zaželjeti. On se poželio vratiti kući i da sve bude po starom. To mu se i dogodilo.

Lorena Mišković, 6. r. i Roko Baričević, 8. r.

 

PUSTOLOVINA

Bila jednom jedna curica. Ona je htjela posjetiti prijateljicu. Kucala je na vrata, ali tada je našla ključ na podu. Uzela ga je i otključala vrata. Ušla je, napravila nekoliko koraka i pala na gusarski brod. Šetala je po brodu, ali začudila se kad nije našla nijednog gusara. Primijetila je da će uskoro početi nevrijeme. Tražila je čamce za spašavanje, no gusari su ih bili uzeli. Međutim, na brodu je otkrila zlatnu gljivu koju je htjela pojesti. Zaustavio ju je sat koji je počeo zvoniti. Uplašila se pa joj je ispala gljiva i raspala se. Komadići gljive vrtjeli su se po zraku. Počeo je tornado i gljiva je nestala. Curica je počela trčati te je otkrila kutiju iznenađenja koju je otvorila. Tamo joj je bila prijateljica. Ušla je u kutiju i skupa su se vratile kući.

Mia Ciciliani, 6. r., Veronika Duvnjak, 3. r. i Renato Papić, 5. r.

 

 

1
1
1
2
2
2
3
3
3
4
4
4
5
5
5
6
6
6
7
7
7
8
8
8
9
9
9
10
10
10
11
11
11
12
12
12
13
13
13
14
14
14
 
 
Powered by Phoca Gallery