RSS

 

Nova školska godina već je u punom zaletu, iako se zbog silnih kišnih dana učini kako ljetni odmor nismo ni imali. No, stariji smo, viši i pametniji. A prije nego naučimo sve što nas čeka ove godine, mogli bismo se prisjetiti aktivnosti iz prošle.

Učenici su, između ostalog, naučili najvažnije o gradovima i ličnostima na hrvatskom novcu, poslovima i zanimanjima, utjecaju medija i mode na današnje društvo, starim hrvatskim igrama, povijesti sporta i nekadašnjim najboljim hrvatskim sportašima, omiljenim hrvatskim televizijskim serijama, hrvatskim animiranim filmovima, posebnostima hrvatskih otoka, zaštićenim životinjama, problemima suvremenog društva u svijetu i Hrvatskoj, prijevoznim sredstvima,... Napravili smo i pregled hrvatske povijesti od prapovijesnih lokaliteta do suvremene države, čitali hrvatske legende, susreli se s hrvatskim kneževima i kraljevima, upoznali Hrvatsku za vrijeme osmanskih osvajanja, a na kraju je školske godine svaki učenik pripremio plakat i izlaganje o hrvatskom velikanu po izboru, pa su se u društvu našli Nikola Šubić Zrinski, Dragutin Lerman, Ivana Brlić Mažuranić, Dražen Petrović i mnogi drugi.

Održano je nekoliko kino večeri u Hrvatskoj zajednici Graubünden kada smo gledali filmove Zagonetni dječak, Ledeno doba 4, Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice. Poseban izlazak i kino večer imale su cure iz prošlogodišnjeg igrokaza sa kazališnih susreta Lov na zmaja  a gledale su, prikladno, film Mädelsabend. Za ovogodišnji, osmi, kazališni susret s igrokazom Priče OK pripremali su se učenici iz Buchsa, a svoj su trud pokazali i prilikom proslave Majčinog dana, pred domaćom publikom.

Središnji dio zauzima proslava Nikolinja, u kojoj je sudjelovalo više od četrdeset učenika hrvatske nastave. Da su bili dobri i zaslužili puno darova pokazali su recitacijom o pahuljicama, igrokazom o zecu i vjeverici na snijegu, ali i o medi koji se prerano probudio iz zimskog sna, pjesmom koja poručuje da je samo ljubav tajna dvaju svjetova, recitacijom Dječji oglas, igrokazom u kojem Nikoli vilenjaci pomažu prikupiti želje šumskih životinja. Dodatno nas je zagrijala pjesma Rock and Roll Božić, nasmijala dama fina, Sveta Nikolina, koja je Krampusa otjerala svojom štiklom, kao i baka i unuk dok su sjedili i pričali o čizimicama. Ipak, dozvali smo Nikolu veselom pjesmom o njemu u izvedbi mlađe grupe, sviranjem skladbe Alle Jahre wieder te pjesmom U to vrijeme godišta uz svjetlost svijeća. Na kraju programa uživali smo u vratolomijama breakdancea.

Četvrtkom su se u Churu održavale edukativne i kreativne radionice, gdje smo vježbali kreativno pisanje, čitali dječje knjige i časopise, izrađivali maske za Noć vještica, izrađivali stripove, križaljke, božićne ukrase i čestitke, uskršnje ukrase, igru Čovječe ne ljuti se o Hrvatskoj, pripremali program Nikolinja, igrokaz za maskenbal, igrali razne stare hrvatske igre i igre riječi, a posjetili su nas i članovi Moto Kluba Sokolovi iz Luzerna.

Šećer na kraju bio je dvodnevni izlet u zabavni park Mirabilandia u Italiji.

 
 
Powered by Phoca Gallery