Tražilica

07193655
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
88
88
1689
7193655

Potaknuti dobrim odazivom djece i roditelja na prošlogodišnjoj humanitarnoj akciji prikupljanja novčanih priloga za Dječji dom „Maestral“ iz Splita, ove smo godine odlučili djecu iz Udruge sindrom Down 21, također iz Splita, iznenaditi božićnim poklonima.

Prije prikupljanja poklona upoznali smo se s obilježjima ove teške bolesti i naučili kako se ponašati prema oboljelima. Učenici su učiteljicu iznenadili ozbiljnošću s kojom su pristupili ovoj temi; očito je kako švicarski Hrvati vole učiti o životnim temama i dobro povezuju naučeno s primjerima iz prakse. Tako su u učionici često učiteljičin slikokaz prekidali anegdotama i pričama o djeci koju su vidjeli ili s kojom su kontaktirali na utakmicama, na ulici, u školi, a za koju znaju da boluju od ove bolesti.

Naučili smo da se Downov sindrom smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja te neki podaci ukazuju kako se prosječno jedno od 700 djece rađa s tim sindromom. Dakle, radi se o genetskom poremećaju, pri čemu umjesto 46 kromosoma u stanici u tijelu djeca i odrasli s Downovim sindromom imaju 47 kromosoma. Naučili smo i da je djecu oboljelu od ove bolesti lako prepoznati jer svi imaju karakterističan izgled glave (kosi položaj očiju, okruglo lice, široki i kratki vrat) i izgled tijela (kratke šake, kraće noge) itd. Osim navedenih tjelesnih nepravilnosti karakteristična je i mentalna retardacija u različitim stupnjevima od blage do teške. Osim toga, oboljeli imaju veće mogućnosti da dobiju mnoge druge bolesti kao što su problemi sa srcem, sa sluhom i vidom ili probavnim sustavom, zatim celijakija (ne smiju jesti kruh ni drugu hranu koja sadrži gluten) te leukemija. Ono što je najvažnije, naučili smo da usprkos svemu tome osobe s Downovim sindromom mogu i trebaju naći posao u kojemu će dokazati svoje sposobnosti, a sve oboljele u svojoj okolini moramo posebno paziti jer se radi o osobama koje su jako privržene i drage, koje vole ljude, posebno zagrljaje.

Nakon izlaganja i razgovora o Downovu sindromu učenici su dobili ceduljice s popisom stvari koje su Udruzi potrebne, prema riječima jedne od voditeljica kreativnih radionica Angele Jozić. Uslijedilo je prikupljanje poklona, od slatkiša do igračaka, od odjeće do materijala za likovne radionice. Na poklone smo nalijepili božićne crteže i čestitke, a poneki su učenici priložili i svoja pisma djeci u Splitu.

 {webgallery integration="directory"}


{/webgallery}

 

Kao što se može vidjeti na fotografijama, prikupili smo nekoliko torbi, kuvera i kutija koje je trebalo prevesti od Ticina do Splita. Dio je učiteljica vozila autobusom, a dio je prevezla obitelj Sabljić iz Biaske, kojoj ovim putem najsrdačnije zahvaljujemo. Moramo istaknuti da se i u ovom višesatnom prijevozu našlo usputnih ljudi koji su pomogli prenositi teške pakete. Tako smo se uvjerili kako uistinu činimo pravu stvar.

 {webgallery integration="directory"}


{/webgallery}

 

A najveći dokaz za to bili su osmjesi djece i suze odraslih – roditelja i odgojitelja u Udruzi, i to jednog vjetrovitog splitskog prednovogodišnjeg predvečerja kad smo s prepunim rukama pokucali na vrata zgrade u Krležinoj 32, sjedištu Udruge sindrom Down 21. U kratkom razgovoru kazali su nam da je rad Udruge volonterski, da se gotovo svakodnevno nalaze s djecom i mladima oboljelima od ove bolesti, kojih u Splitu ima 60-ak, da od samoga početka ovise o pomoći dobrih ljudi, koje je u posljednje vrijeme srećom sve više, posebno nakon priloga na HRT-u. Doznali smo i da će im naši pokloni pomoći jer su njihove radionice raznolike – od kuhanja do radova tehnikom dekupaž. Tako su osmislili i pozivnice za vjenčanja s motivom dječjih radova i tekstom ispisanim dječjim rukopisom. Pozivnice i zahvalnice jako se dobro prodaju u Splitu, a prema fotografijama prosudite sami zašto.

 {webgallery integration="directory"}{/webgallery}

 

Uslijedio je najzabavniji dio posjeta – raspakiravanje poklona i čitanje božićnih želja. Neka su učenička pisma izmamila suze odraslima, a djeci je bilo drago da ih se netko u dalekoj Švicarskoj sjetio. Razvrstali su poklone na igračke za najmlađe, uredski pribor, školski pribor, kuhinjske potrepštine, slatkiše, materijal za radionice.

 {webgallery integration="directory"}


{/webgallery}

 

Radost kojom su nas obasuli pri primanju poklona može se usporediti jedino s radošću koju su učenici iz Ticina pokazali kad im je učiteljica donijela fotografije od kojih su neke uvrštene u ovaj prilog. Mi smo pomogli onima kojima je to potrebno i koji to znaju cijeniti. I vas, dragi čitatelji, pozivamo da navratite u Udrugu krenete li putem juga tijekom nadolazećih sportskih, uskršnjih ili bilo kojih praznika. Nećete požaliti.

Cialis může být získány v různých zemích, a to není úžasnou. Vše se dá vyložit. Téměř všechno. V zemi, jako je České má objasnění pro všechno, co se děje a vláda to ví.