Tražilica

07918719
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
53
8482
6444
7918719

Učenici HN Kleindöttingen podrijetlom su iz Bosanske Posavine. Njegovanje svoga podrijetla pokazuju učenjem hrvatskoga jezika i kulture, ali i djelovanjem u HKUD Bosanska Posavina Baden Zürich.

Posvetili smo sat proučavanju narodne nošnje koje učenici posjeduju te plesovima i pjesmama koje učenici uvježbavaju na folklornim probama.

Svakoga petka učenici idu na probe u Baden. U grupi ima oko 30-ak djece različita uzrasta Zadnji nastup imali su u rujnu na Posavskom sijelu u Zürichu, a prethodno su nastupali i u Beču.

Mateo (1.r.) je krenuo na folklor kada je navršio tri godine. Na poticaj svojih starijih sestara počeo je vježbati posavske pjesme i plesove. Voli ići na probe, jer se plesači međusobno druže i sada su svi veliki prijatelji. Roditelji su mu nabavili dijelove narodne nošnje, ima košulju i gaće (hlače) te šešir koji za nastupa baci u zrak. Zna tri plesa, a najdraži mu je kako ga na probama zovu Trojka.  

Jelena (2.r.) je sa šest godina pristupila folkloru. Na probama ima puno prijateljica. Voli nastupati, mama ju tada obuče, napravi joj pletenice i punđu te je našminka. U kosu stavlja crveni cvijet.

Ivona (6.r.) pleše već tri godine u HKUD-u, a krenula je na poticaj svoje mame. Sjeća se rado svojih nastupa i izleta na koje su išli u Logoland i Europa park. Ima svoju vlastitu nošnju koju je dobila od starijih članica društva. Ističe da na probama njihova trenerica-koreografkinja priča na hrvatskom jeziku.

Jelena (8.r.) je krenula na folklor sa 7 godina na poticaj svojih starijih rođakinja. Puno nastupa je iza nje. Pored nastupa na sijelima, raduje se i druženjima i izletima na koje članovi društva sa svojim obiteljima idu. Najdraži ples joj je Trojka, a pjesma Djeca Posavine. Ističe kako slogan njihovog društva glasi Uz zvuke šargije i voline igraju djeca Posavine.

Napravili smo i mali plakat koji otkriva nešto o običajima, pjesmi i narodnoj nošnji specifičnoj za Bosansku Posavinu. Što je to šargija, kako izgleda posavska nošnja i koje boje na njoj dominiraju, možete doznati na našem plakatu.


Plakat

 

Šargija, Anto, 6. r.

 

Posavsko sijelo 2014.

 

Prije nastupa na sijelu 2014.

 

 

Cialis plechovka být získané v různých země, a to není vynikající. Vše se dá vysvětlit. Téměř všechny. V zemi, jako je České má vysvětlení pro všechno, co se děje a vláda to ví.