Tražilica

07906897
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
692
4889
22550
7906897

Jukibu otvorio svoja vrata učenicima hrvatske škole u Baselu na novoj adresi St. Lothringen platz 3

 

Čitanje priče Maje Brajko Livakovć Zlatnorata

Ove školske godine dvojezično čitanje na hrvatskom i njemačkom jeziku hrvatskih naslova održava se na novoj adresi  preimenovane Jukibu knjižnice koja koja se sada zove Bibliothek St. Johann JUKIBU.

Prvo čitanje ove školske godine bilo je 18.rujna na kojem su sudjelovali učenici HN iz Basela (škola Wasgenring). Zavedeni  ljetom i  hrvatskim prirodnim ljepotama uživali smo u naslovu Maje Brajko Livaković Zlatnorata. Riječ je o priči za sve uzraste koja tematizira povezanost čovjeka i prirode i vodi nas na poznatu hrvatsku plažu Zlatni rat na otoku Braču koja je prošloga ljeta proglašena najljepšom plažom na svijetu. Priču su slušala i djeca s francuskoga govornog područja te se rado pridružila rješavanju kviza koji je uslijedio nakon čitanja. Dio čitalačke priče pogledajte na fotografijama.

 

1
2
3
4
5
6
7
8

 

Noć čitanja u Jukibu knjižnici

Ovogodišnja Noć čitanja u Jukibu knjižnici bila je organizirana i pripremljena  u okviru teme Dječja prava. Po prvi put u Noći čitanja u Jukibu knjižnici čitalo se na hrvatskom jeziku. Naime, roman Čudnovate zgode šegrta Hlapića hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić i avanture hrabroga dječaka Hlapića potaknule su nas da i mi obujemo svoje čizmice i u noći 8. studenoga uputimo se u avanturu čitanja na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Avantura polaska u Noć čitanja započela je u 19.00 sati. Okupilo se dvadeset učenika i nekoliko odraslih voditelja programa. Večer je započela pozdravom dobrodošlice, upoznavanjem i čitanjem interaktivne priče. Zatim je uslijedilo čitanje ulomaka romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića na hrvatskom i njemačkom jeziku. Čitali su učenici Marina Vukadin, 4.r., Mia Čular, 4.r., Marko Anđelić, 4.r., Sebastian Vollmer, 5.r., Ivan Balinović, 6.r., Martina Cifrek 6.r. i učiteljica Andrijana Matić Matičević. Uslijedio je veliki pljesak i oduševljenje likom šegrta Hlapića. Nakon čitanja započeo je krug igara jer je jedno od temeljnih dječjih prava i pravo na igru. Učenici su se mogli zabaviti igrajući igru Čarobi šešir, Skriveni labirint, Jungle Speed i izraditi vrećice od okvira japanskih knjiga. Sve to su organizirali učitelji i voditelji knjižnice. Uslijedio je novi krug čitanja u kojem smo mogli čuti i priču o djevojčici  Malali, pakistanskoj učenici i aktivistici za dječja prava. Oko 22 sata napustili smo Jukibu knjižnicu i otišli u igraonicu na otvorenom gdje smo se opustili uz logorsku vatru, topli kakao i višejezične pjesme . Druženje je trajalo do 23 sata kada smo se razišli kućama. Ugođaj Noći čitanja možete pogledati  na fotografijama.

 

pozdravni govor
upoznavanje
upoznavanje 2
upoznavanje 3
upoznavanje 4
igranje (2)
igranje
izrada vrećica
izrada vrećica 2
čitanje knjige o Malali
čitanje knjige o Malali
čitanje na hrvatskom i nj...
čitanje na hrvatskom jezi...
čitanje na hrvatskom jezi...
čitanje na njemačkom jezi...
čitanje na njemačkom jezi...
čitanje na španjolskom je...
čitanje na španjolskom je...
druženje uz logorsku vatr...
pjevanje uz logorsku vatr...
topli kakao
topli kakao