Tražilica

07907605
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
669
5597
23258
7907605

 

Nakon uspješnog gostovanja u subotu 17.1.2015. u uredu Hrvatske nastave u Dietikonu, Branka Primorac, književnica i novinarka, razveselila je posjetioce okupljene u nedjelju 18.1.2015. u prostoru Hrvatske katoličke misije u Luzernu.

Već na ulazu u HKM-u dočekao nas je plakat s obavijesti o književnom susretu.

U dvorani je za svakog posjetioca bio pripremljen listić s kratkom biografijom gospođe Branke Primorac i popisom objavljenih djela.

Posjetioci su imali čast osobno se upoznati s književnicom i pojedinačno provesti nekoliko trenutaka u razgovoru. Teme su bile zanimljive i raznolike, od dojmova dolaskom u Švicarsku do opisivanja ljepota naše domovine i mjesta u kojima ljetujemo. Najveći interes bio je za autoričine knjige koje je autorica osobno potpisala uz posvetu sretnim kupcima. Za sve ostale koji bi željeli nabaviti autoričina djela moguće je knjige naručiti iz domovine ili preporučamo da ih potražite u knjižarama prilikom boravka u Hrvatskoj.

Vrijeme je proteklo u ugodnom i zanimljivom izlaganju u kojem smo se ukratko upoznali s književnim djelima i novinarskim radom Branke Primorac. Autorica nam se predstavila brojnim anegdotama i opisima događaja oko pisanja i objavljivanja knjiga te zanimljivim putovanjima i novinarskim radom u „Večernjem listu“. Saznali smo što ju je motiviralo za pisanje knjiga i gdje pronalazi teme i inspiraciju za pisanje i kako je biti književnica uz supruga književnog kritičara. U knjizi „Mama, pazi pas“ navedeno je najviše autobiografskih zapisa. Mačak, kućni ljubimac kojeg je njezina kćer dobila na poklon od prijateljice, bio je poticaj za pisanje knjige “Ljubavni slučaj mačka Joje“. Najpoznatije djelo „Maturalac“ nastalo je nakon maturalnog putovanja njenog sina u Rovinju, no pišući knjigu mjesto radnje premješteno je u Dubrovnik kojeg autorica bolje poznaje te o njemu može i više napisati. Knjiga „Sve zbog Ane“ na neki je način nastavak nagrađenog djela „Maturalac“. Upoznajući druge kulture širimo vidike i osobno se razvijamo te nam autorica preporuča knjigu „Zdravka Zmaj i Tri kavalira“ koja nam približava daleku Kinu. O mladosti baka i djedova i njihovim ponekad neobičnim zanimanjima djeca će saznati uz djeda astronauta i baku koja je skakala s padobranom uz knjigu „Moj djed astronaut“.

Roman „Divlje godine“ nastao je prema stvarnom događaju, te se zbog sadržaja i teme preporuča odraslima. Za pisanje biografije pilota Rudolfa Perešina i opis događanja vezanih uz Domovinski rat, autorica je primila nagradu  „Bili su prvi kad je trebalo“.

Najbolji priručnik za mlade novinare, objavljen pod naslovom „Novinarstvo u školi“, nastao je u suradnji Branke Primorac, Anite Šojat i Marijana Šimege. Jedan od poticaja za stvaranje takvog priručnika bio je i popularni Lidrano, smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Interes prema fotografiji nastao je već u mlađim danima, kad je Branka Primorac dobila svoj prvi foto-aparat. Najzanimljivije motive nalazila je u krošnjama drveća, a ljetujući na otoku Pagu pažnju su  joj privukle marljive čipkarice izrađujući poznatu pašku čipku. Uspješne fotografije izlagane su na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Za ugodno druženje i sjećanje na lijepe trenutke provedene u Švicarskoj, učenice Hrvatske nastave iz Luzerna i okolice, dragoj gošći, poklonile su ručno izrađene slatke čokoladne bombone s motivima Luzerna iz poznate slastičarne „Bachman“.

Za sve ljubitelje knjiga, čitanja i kulture općenito ovo je bio književni susret kakav bi željeli i u buduće te mu se već unaprijed veselimo.

 {webgallery integration="directory"}

{/webgallery}

 

Cialis může být získány v různých zemích, a to není vynikající. Vše se dá vyložit. Téměř všichni. V zemi, jako je České má vysvětlit pro všichni, co se děje a vláda to ví.