Tražilica

07900290
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
321
5054
15943
7900290

Učenici HN-a u Ticinu u mjesec studeni zakoračili su tužnim temama. Sjetili smo se naših dragih pokojnih čije su grobove neki od nas i posjetili tijekom sedmodnevnih praznika za Blagdan svih svetih i Dan mrtvih koje su proveli u Hrvatskoj u Bosni i Hercegovini.

Stefani Kozina crtežom nas podsjeća na godišnjicu smrti hrvatskoga velikana Antuna Mihanovića koji je umro 14. studenoga 1861., a svima nam je poznat kao autor stihova najdraže nam pjesme, Horvatske domovine ili Lijepe naše.

 

Obilježili smo i godišnjicu pada Vukovara prigodnim slikokazom i čitanjem Priče o gradu Siniše Glavaševića. Ivona Drinjak napravila je kratko izlaganje na temu Vukovara te donosimo njezin sastav prepun brojeva, tužnih povijesnih činjenica i poštivanja prema vukovarskim žrtvama.

 

Pad Vukovara

Nakon devedest dana nadljudskog otpora jugovojsci i paravojnim četničkim formacijama Vukovar je 18. studenoga 1991. okupiran. 

Više od 90% zgrada uništeno je. U gradu nema više ni zgrada ni kuća ni skloništa. Ima tek na stotine novih grobova. Bilo je puno mrtvih. Čak 56 dana nisu imali struje, vode ni telefonskih veza sa svijetom. Vukovar može izdržati najviše tri dana, no Vukovarci ne misle tako. Održali su se tri mjeseca i zadali jugočetničkim snagama neviđene gubitke. Uništili su ukupno 500 srpskih oklopnih vozila, od čega čak 200 tenkova. Bio je 261 ranjenik. Vukovar brani ukupno 2000 pripadnika policije, Zbora narodne garde i dragovoljaca.

U siječnju 1998. završen je mandat UN-a i Hrvatska je preuzela nadzor nad svojim granicama na Dunavu. Vukovar se počeo obnavljati, ali u znak sjećanja na herojsku borbu i žrtve 18. studenoga Hrvatski je sabor proglasio Danom sjećanja na Vukovar.

Ivona Drinjak, 6. razred, Biasca

 

Mnogi učenici željeli su nešto nacrtati u znak sjećanja na herojski grad. Najčešći motivi bili su hrvatski grb i Vodotoranj koji su neki i posjetili s roditeljima, većinom tijekom ljetnih praznika. Donosimo redom radove: Ane Kozine (4. r., Massagno), Gabriele Propadalo (8. r., Biasca), Marka Kuliša (5. r., Ascona), Karle Kuliš (5. r., Ascona), Magdalene Mažer (5. r., Ascona) i Ivane Duvnjak (6. r., Biasca).

{webgallery integration="directory"}

{/webgallery}

 

Drugu polovicu studenoga posvetili smo pripremama za nikolinjsku priredbu koja se ove godine održava 30. studenoga u Giubiascu te 14. prosinca u Luganu. Učili smo napamet pjesmice, zamotavali poklone, izrađivali ukrase i bili dobri tako da nam sveti Nikola ne dovede Krampusa sa sobom!

{webgallery integration="directory"}

{/webgallery}

 

I za kraj, šaljemo vam najljepše božićne želje riječju i slikom. Autorice su crteža Ivona Drinjak (6. r, Biasca) i Ana Kozina (4. r., Massagno), a sastav o božićnim željama, čiju nelektoriranu verziju donosimo, napisao je osmaš iz Ascone, Gabriel Grgić. Kao što Gabriel kaže, ne mislimo samo na poklone koje ćemo dobiti, nego i na one koje ćemo dati!

{webgallery integration="directory"}

{/webgallery}

 

Cialis může být získané v různých zemích, a to není ohromující. Vše se dá vysvětlit. Téměř vše. V zemi, jako je České má objasnění pro všichni, co se děje a vláda to ví.