Tražilica

06983868
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
982
11079
9902
6983868

Učenici hrvatske nastave iz Veveyja, u društvu roditelja i učiteljice, 12. veljače 2020. posjetili su knjižnicu Globlivres u Renensu. Riječ je o interkulturalnoj knjižnici koja nudi naslove na gotovo 300 različitih jezika, a među njima svoj odjel ima i hrvatski jezik.

Po dolasku u knjižnicu gđa. Ivana Debogović, majka našeg učenika te zaposlenica knjižnice, predstavila nam je Globlivres te nas upoznala s bogatom ponudom njezinih polica. Učenici su imali priliku pogledati i jedinstvenu japansku „priču iz kutije“, tzv. preteču televizora, imena kamishibai, a pod temom „Što je najvažnije na svijetu?“ Na djeci zanimljiv i privlačan način kamishibai priča pokazala je sličnosti i razlike između nas istaknuvši da je upravo naš materinji jezik ono što nas spaja i ono što je, za nas, nešto „najvažnije na svijetu“.

Razgledali smo knjižnicu i zavirili u naslove na najrazličitijim jezicima i pismima, a najduže smo se, dakako, zadržali upravo na odjelu hrvatske književnosti koji je, unatoč ponešto ograničenom prostoru knjižnice, ipak imao mnogo toga za ponuditi. Pronašli smo tu za svakoga ponešto; od slikovnica i stripova za one najmlađe do klasičnih djela hrvatske književnosti. Učenici su tako imali priliku odabrati nekoliko hrvatskih naslova koje će posuditi i ponijeti kući na čitanje.

Kako ne bismo u posjet došli praznih ruku, na prethodnom satu hrvatske nastave odlučili smo zasukati rukave te napraviti vlastite označivače knjiga, tzv. bookmarkere,  na poklon knjižnici i njezinim čitateljima. Učenici su dali mašti na volju pa su tako nastali označivači u obliku životinja, kukaca i izmišljenih bića šarenih boja.

Kako u veljači obilježavamo i Mjesec hrvatskog jezika iskoristili smo ovu priliku da učenicima hrvatske nastave i na ovaj način približimo hrvatsku riječ i knjigu te ih tako pokušali dodatno potaknuti da čitaju na hrvatskom jeziku.

 

Abecedni kutak
Abecedni kutak 1
Abecedni kutak 2
Abecedni kutak 3
Kamishibai 1
Kamishibai 2
Kamishibai 3
Na odjelu hrvatske knjiže...
Na odjelu hrvatske knjiže...
Otkrivamo knjižnicu
Označivači knjiga 1
Označivači knjiga 2
Označivači knjiga 3
Označivači knjiga 4
Označivači knjiga 5
Označivači knjiga 6
Označivači knjiga 8