Tražilica

07916439
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
900
6202
4164
7916439

Mato Lovrak rodio se 8. ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu, a umro 13. ožujka 1974. godine u Zagrebu. U Bjelovaru je završio nižu gimnaziju, a u Zagrebu učiteljsku školu. Cijeli radni vijek je proveo radeći na nekoliko mjesta poput Iloka, Kutine, Velikog Grđevca, Velikih Zdenaca i Zagreba.

Kako je i sam bio dijete sa sela Mato je velik broj svojih djela posvećivao radnji u malim seoskim sredinama, a nekoliko je puta pokazao kako će prednost uvijek dati zdravijem načinu života na selu nego negdje u gradu. Budući da se radnja većine romana odvija upravo na selu, Lovrak je za likove odlučio koristiti najviše djecu sa sela.

Djelovao je preko četrdeset godina i u tom je periodu objavio velik broj dječjih romana i pripovijetki. Napisao je: “Slatki potok i druge priče za djecu”, “Djeca Velikog sela” (kasnije prevedeno kao Vlak u snijegu), “Družba Pere Kvržice”, “Prijatelji”, “Divlji dječak”, “Anka Brazilijanka“ i drugi. Mato Lovrak je u svojim djelima nastojao istaknuti želju za socijalnom pravdom, a čitatelj uvijek može prepoznati osjećaj za ljepotu prirode i ljubav prema djeci.

Unatoč tome što je napisao puno knjiga za djecu, mnogi kritičari su mišljenja kako su “Družba Pere Kvržice” i “Vlak u snijegu” njegova najuspješnija djela zbog kojih je postao popularan. Spomenute knjige su doživjele i filmske ekranizacije, pa su tako snimljeni filmovi koji se još uvijek rado gledaju.

Učenici HN iz Horgena pogledali su film Družba Pere Kvržice, a njihove ilustracije filma možete pogledati u nastavku.

 

Ante Bugarin, 2. r., Horg...
Dino Parlov, 2. r., Horge...
Josipa Krce, 4. r., Horge...
Katarina Klapez, 5. r., H...
Marko Mastelic, 4. r., Ho...
Michael Dukic, 7. r., Ho...
Viktoria Parlov, 5. r., H...