Tražilica

07918681
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
15
8444
6406
7918681

Šuma Striborovajedna je od bajki koje se nalaze u knjizi Priče iz davnine, najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić- Mažuranić. Bajka govori o mladiću koji je zaslijepljen ljepotom djevojke- guje odbacio majčinsku ljubav te potjerao majku iz kuće nakon što mu je ona ukazala na to kakva je njegova žena. Na kraju se ipak sve dobro svrši pa majka i sin ponovo završe zajedno, svjesni najbitnijih vrijednosti u životu. Likovi koji se  također pojavljuju u bajci su Domaći, na čelu s Malikom Tintilinićem, te vladar šume Stribor uz čiju je pomoć majka ponovno vratila sina na pravi put i pokazala da je majčinska ljubav nenadmašiva.

Šuma Striborova uči čitatelja da ljude ne treba suditi prema izgledu, već prema njihovim djelima jer su upravo ona značajka ljudskog odnosa prema nekome. U bajci je opisana i istaknuta velika ljubav majke prema sinu, najviše vidljiva na samom kraju bajke kada starica odbacuje vlastitu sreću te mogućnost vraćanja u mladost samo da ne bi zaboravila na sina, čak i nakon nepravde koju joj je učinio.

Učenici hrvatske nastave iz Zürich Kappelija i Küsnachta na nastavi su čitali Šumu Striborovu, pogledali kratki animirani film o njoj, rješavali zadatke te su, inspirirani sadržajem i čudnim bićima iz slavenske mitologije, likovno prikazali dijelove iz bajke pa je tako nastala šuma Striborova u slikama koju možete djelomično iskusiti listanjem slikovnih stranica klikom na donju sliku.

Za potpun doživljaj te uranjanje u bajkovit svijet Ivane Brlić- Mažuranić najbolje je još pritom uzeti knjigu u ruke i pročitati bajku u cijelosti.