Tražilica

07917379
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
844
7142
5104
7917379

Štovani čitatelji,

u svako predblagdansko vrijeme pa tako i uoči ovog nadolazećeg nam Uskrsa, dobar dio nas, većina ipak po navici, postavlja si sasvim određena i opravdana pitanja. Nije lako ostati neometen u metežu nedorečenih, višesmislenih i kontradiktornih poruka, pitanja i „definicija“ proizniklih iz sasvim nam opravdano nazvane „sumnjive svakodnevice“ čiji glavni protagonisti neumorno igraju uloge, koje zajedničkim imenom, bez imalo pretjerivanja, možemo nazvati, obmanjujućim.

Stvarnost nam, na sveopću žalost, pokazuje kako je za kršćanske Crkve poražavajući podatak da većina pripadnika kršćanske kulture nema niti elementarna znanja o značenju Uskrsa. Je li doista moguće da se vjersko značenje Uskrsa danas više nego u bilo kojem trenutku u daljoj nam ili bližoj prošlosti „povuklo“ pred potrošačkim blagdanskim simbolima, koji su naprosto prevladali, zaklonili ili u najmanju ruku zasjenili pravo značenje Uskrsa? Je li Uskrs doista postao samo jedna od nedjelja kroz godinu kada većina spremno i uz osmijeh pokazuje pune novčanike, dok nam u vlastitom domu glavnu ulogu igra „bogata trpeza“, a srca ostaju prazna, praznija nego ikad?

Potaknuta ovakvim razmišljanjima i u prvom redu vođena željom da se po tko zna koji put  iznova okrenem ponovnom traganju za značenjem Uskrsa i njegovim simboličkim korijenima, naišla sam na članak/kraću studiju iznimnog i svestranog povjesničara i prevoditelja, dr. Živana Filippija, a koja me se izuzetno dojmila budući u malom sažima ono najvažnije, a opet posjeduje izuzetnu snagu značanja i poruke.

Iz nje ću iznijeti svega nekoliko ključnih činjenica, kao i misli.

Uskrs, kao sasvim poseban blagdan u kršćanskoj liturgiji već više od dva tisućljeća duboko utječe na pripadnike kršćanske civilizacije bez obzira na stupanj njihovoga svakodnevnoga izražavanja svojih vjerskih osjećaja. Upravo je Kršćanstvo ono koje je prvo donijelo zamisao o ponovnom rođenju ili uskrsnuću. Nasuprot poganskom pojmu sudbine, kršćanstvo je ponudilo mogućnost radikalnoga otvaranja, ili suvremenim rječnikom rečeno, da možemo početi iznova.

„Posebnost Uskrsa je u podudarnosti duhovne obnove objavljivanjem Radosne vijesti o uskrsnuću Kristovom i tjelesne obnove čovjeka i prirode nakon zimskoga mrtvila. Takva podudarnost duha i tijela, Božje riječi i prirode ostavila je i još uvijek ostavlja neizbrisiv trag u naraštajima vjernika jer pogađa najdublju ljudsku potrebu a to je nada.“(prema: Filippi Živan, Univerzalno značenje Uskrsa).

Riječ Uskrs u hrvatskom jeziku postoji još od 14. stoljeća, a nebrojeni su umjetnici u obnavljanju života vidjeli svoj motiv i poticaj da stvore mnoga vječna djela i tako još više obogatili čovjekov život i potakli osjećaj vječnosti.

Univerzalno značenje Kristova Uskrsnuća otkrio je tako i poznati američki književnik Norman Mailer u svom romanu Evanđelje po sinu: “Bog je tako volio svijet da je dao svome jedinome sinu moć vječnoga života koju može podijeliti sa svima onima koji vjeruju u njega.” Ovo djelo završava osebujnom Kristovom vedrinom koja zrači i zacjeljuje sve rane svijeta.

I kako na samom kraju piše Filippi: „...jer ljubav nije sigurna staza koja će nas dovesti do našega kraja, već je ona nagrada koju primamo na kraju teškoga puta koji je naš život i dani našega života. Stoga često mislim o nadi koja je skrivena u licima siromašnih. Onda iz dubine moje tuge izbija nepromjenljiva samilost i ja nalazim volje da ponovo živim i radujem se.”

Poštovani čitatelji, značenje Uskrsa trebalo bi biti neizmjerno za čovjeka, za sve nas, jer u njemu se ljubi ljubavlju koja ne gleda u ikakvu korist. Krist je ljubio i ljubi bezuvjetno, kao što nas njegov Otac, naš Stvoritelj, ljubi i voli ne poznajući granice. Stoga, približimo se i mi bliže našem izvoru, ljubimo i mi, volimo, pomažimo i podupirimo bez očekivanja, pokušajmo barem. Možda nam tako srce konačno zatitra u svjetlu plamena naše osobne ili zajedničke, no tako dugo iščekivane duševne preobrazbe.  

Svima Sretan i blagoslovljen Uskrs najiskrenije želi učiteljica Irena Đurčević- Flückiger zajedno sa učenicima Hrvatske nastave u inozemstvu, nastavnih mjesta: Bern (Spitalacker), Interlaken, Yverdon  Les Bains, Lausanne i Neuchatel!

 

                                     

Cialis může být získaná v různých zemích, a to není ohromující. Vše se dá vysvětlit. Téměř všechny. V zemi, jako je České má vysvětlení pro celý, co se děje a vláda to ví.