Tražilica

07932546
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
229
1078
20271
7932546

Na pitanje: “Koga najviše voliš?” zapravo ne postoji pogrešan odgovor. Većina djece odgovorila bi: “Mamu i tatu, moju sestru i mog brata”. Međutim, na pitanje: “A koga najviše voliš izvan uže obitelji?” odgovori su različiti. Nekima je to prijatelj ili prijateljica, teta, ujak, sestrična… Takav odgovor daju ona djeca koja nisu često s bakama i djedovima. Ali ona djeca kojima su baka i djed u blizini, odmah ih stavljaju na rang listu iza roditelja i braće i sestara. Na jednom od prethodnih sati u Arbonu, St. Gallenu, Balgachu i Uzwilu razgovarali smo upravo o bakama i djedovima. Doznali smo kakvi su, što vole, gdje žive, kako provode vrijeme kad su zajedno. Zanimljivo je bilo slušati (osobito u Balgachu, gdje pojedini učenici imaju istu baku ili djeda) kako isti bake i djedovi zapravo izgledaju drukčije u očima njihovih unuka. Ovo je bila neiscrpna tema, učenici kao da su se natjecali tko će ispričati više detalja i zanimljivosti o baki ili djedu. U nastavku pročitajte neke od zapisa učenika.

 

Moja baka

Moja baka se zove Ana i živi u Švicarskoj. I ona živi u Arbonu ali ne stanujemo blizu. Moja baka je stara i mršava. Ima smeđu kosu i smeđe oči. Bakin muž je moj did. Imaju petero unuka. Mojoj baki bih poručila da je super.

Maja Šimić, 4.r., Arbon

 

Moja baka živi u Hrvatskoj. Ima smeđu kosu i smeđe oči. Moja baka i ja se puno smijemo. Volim kad idemo zajedno na more i kad pravimo kolač. Moja baka jako dobro radi špagete. Moja baka je najbolja baka na svijetu.

Emily Pleša, 3.r., Arbon

 

Moja baka se zove Julijana Biškup. Ona živi u Donjim Višnicama. Ona ima dvoje djece. Moju mamu, koja živi u Švicarskoj i mog ujaka, koji isto živi u Donjim Višnicama ali oni ne žive skupa. Moj djed je umro pa sad živi sama. Kod moje bake nemam društvo ali svejedno volim ići kod nje. Ona ima lijepi vrt ali nema domaće životinje. Još nikad nisam spavala sama kod bake. Željela bih da moja baka bude još dugo dugo zdrava.

Katarina Bubnjar, 5.r., Arbon

 

Moja baka se zove Kate. Ona živi u Bosni. Ona ima 62 godine i dvoje djece. Zovu se Josip i Miro. Josip je moj tata. Moja baka ima crvenu kosu. S njom idem hraniti svinje u štali. S njom pijem kavu i čaj. Ja nju jako volim i nedostaje mi.

Marta Barnjak, 4.r., St. Gallen

 

Moja baka se zove Ljubica i živi u Pavić Polju. To je u Bosni. Ona je već jako stara. Ima 83 ili 84 godine i živi sama. Moj djed je umro kad sam imala dvije godine. Moja baka ima smeđu prosijedu kosu i često nosi suknje i marame. Ona puno šeta i sadi cvijeće. Mora unijeti i drva da naloži vatru. Ja s njom volim šiti i igrati se. Ja nju puno volim.

Maria Plejić, 4.r., St. Gallen

 

Moja baka se zove Ruža i živi u Niederuzwilu. Ima dvoje djece i četvero unučadi. Ima plavu kosu i plave oči. Ona pravi najbolju pitu. S bakom često vozim bicikl i uvijek sam brži od nje.

David Gašić, 3.r., Uzwil

 

Moja baka se zove Rozi. Ona je mama moje mame. Ona ima 63 godine. Ima dvoje djece: moju mamu Honorinu i moju tetu Magdalenu. Moja baka ima smeđu kosu i zelene oči. Ona voli ruže. A voli i kad Eliano i ja dođemo kod nje. Tada nam pravi super juhu.

Leandra Schmidt, 4.r., Uzwil

 

Meni je najdraža baka mama moje mame. Ona se uvijek brine jesam li dovoljno jela i pila. Ona radi najbolju tjesteninu na čitavom svijetu. Uvijek ih kuha sa chicken nuggetsima.  Moja baka voli jesti azijsku i kinesku hranu.  Rado jede i burgere u McDonaldsu. Jako ih stisne pa se mi smijemo i kažemo joj da se to tako ne jede. Inače je baka jako pažljiva i ozbiljna. Ona uvijek čita novine i rješava križaljke. Voli ići s nama u šoping. Voli odijevati suknje i papuče. Voljela bih da si baka kupi nove naočale. Društvo joj pravi jedna tigrasta mačka koja se zove Jenni.

Valerija Bajušić, 6.r., Uzwil

 

Moja baka Kata je u mirovini ali nije jako stara. Ona i djed žive u Balgachu blizu nas. Ona je domaćica. Moja baka je niska. Kosa i oči su joj smeđe boje. Kad dođemo kod moje bake ona za mamu skuha kavu, a za Roberta, Daniela i mene uvijek ima kolačića. Moja mama je frizerka pa ju šiša i boja, a ja joj pravim frizuru.

Anja Zeba, 3.r., Balgach

 

Moja baka Marija ima 65 godina. Ima dva sina i jednu kći. Živi u Grabarju i uzgaja puno životinja: kokoši, krave, svinje. Najviše voli kuhati i praviti kolače. Voli ići kod frizera, gledati serije i puno spavati. Ona je najbolja baka na svijetu.

Slaven Jelušić, 3.r., Balgach

 

Moj djed

Moj djed se zove Matoš Petrović. Rodio se u Kotor Varošu u Bosni i Hercegovini. Moj djed ima četiri sestre i dva brata. Živi u Balgachu blizu nas. On je sad u mirovini, a prije je radio kao građevinar na gradilištu. Djed mi je često pričao o svom poslu i kako je gradio mnoge zgrade u okolici. Kad je bio mali volio je igrati nogomet u dvorištu, a kad je počeo raditi volio je boks. Kad sam bio mali uvijek me čuvao i kupovao mi svakakve zanimljive stvari. Zbog njega sam zavolio nogomet. Gotovo uvijek me vozi na trening. Djed je moj najglasniji navijač i daje mi napitke da bolje igram. On bi volio da budem poznati nogometaš. Mom djedu bih poručio da bude uvijek tako dobar.

Luka Bikić, 6.r., Balgach

 

Moj djed Stipo živi u Požegi. On ima sijedu kosu. Moj djed puno spava i sve jede. Voli gledati Spužva Boba i jesti slatkiše.  Zna lijepo bojati ali jako loše pjeva.

Valentina Jelušić, 2.r., Balgach

 

Moj djed se zove Ivo. U veljači će imati 90 godina ali je još prilično zdrav. Prvo je živio u Bosni, a sad živi u Zagrebu. Cijelog života radio je u Austriji na gradilištu. Moj djed ima šestero djece. Ja volim kad on nosi šešir. Moj djed je jako dobar. Uvijek mi daje 50 kuna. Ja bih volio da on proslavi 100 godina.

Mario Zeba, 5.r., Balgach

 

Moj djed se zove Stipo Grgić. Nisam baš sigurna ali mislim da ima 69 godina. Njegova žena, a moja baka, se zove Jelka i ima 67 godina. Oni žive u Požegi i imaju tri kćerke i dva sina te 19 unučadi. Moja teta živi blizu njih, a ostali žive u Njemačkoj i Švicarskoj. Djed je ćelav i ima brkove. Malo je niži od mene. Prije je radio na gradilištu, a sad ponekad ide raditi u vinograd. Ima kokoši, svinje i dva psa. Kad dođem kod njega idemo na sladoled, na jezero i gledamo turske serije. Kad ima vremena moj djed dođe na mjesec dana u Švicarsku. Kad ima baš puno vremena bude čak dva mjeseca u Njemačkoj. Moja baka ne ide jer mora hraniti životinje. Moj djed voli trčati i voziti bicikl. Rekla bih da je jako veseo jer ga nikad nisam vidjela da je tužan.

Ilijana Zeba, 8.r., Balgach

 

Moj djed se zove Ilija. Živi s mojom bakom Marijom i mojom tetom Mirjanom u Sesvetama. Moj djed je visok, ima plave oči i brkove. Ima 63 godine. On voli jesti ćevapčiće i piti Ožujsko pivo. Rado gleda Dnevnik. On zna voziti auto ali ipak ne vozi često. Ja volim ići kod djeda i bake zato što me oni jako vole.

Mateo Zeba, 4.r., Balgach

 

Moji baka i djed

 

Moji baka i djed koji žive u Švicarskoj imaju jako lijep stan. Djed ima 65 godina, a baka 61. Djed je visok, a baka niska. Imaju četvero djece. Najmlađa kći Peja je sad trudna. Moji baka i djed u Slavonskom Brodu imaju psa Bobija. Moj djed se više za njega brine jer moja baka ne može puno hodati. Moj djed nosi broj cipela 47, a ja 43-44. Svi nas zezaju da ću moći, kad još narastem, s djedom mijenjati cipele. Moja baka se najviše voli srediti. Oni ponekad idu zajedno na polje brati kukuruze ili voće. Moji djedovi I bake se jako dobro slažu i često se druže. Ja ih jako volim i cijenim.

Karla Petrović, 7.r., Balgach

 

Moji baka i djed su zovu Reza i Antun Tunja Jarebić. Oni žive u Hrvatskoj. Imaju troje djece i šestero unučadi. Imaju i mačku koja se zove Tigi. Moja baka ima svijetlo crvenu kosu i nosi naočale. Ona ima multiplu sklerozu i ponekad je u invalidskim kolicima. Baka pravi najbolju juhu na svijetu.

Robert Zeba, 6.r., Balgach