Tražilica

07932378
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
61
910
20103
7932378

Mnoga djeca najviše vole upravo razdoblje Adventa. Sve je veselo, zaigrano, šareno. S obzirom da nam se bliži vrijeme darivanja, zanimalo me koje su igračke ili predmeti učenicima omiljeni i bez kojih ne mogu izdržati ni jedan dan.

Na jedan od nastavnih sati učenici u Arbonu, St. Gallenu, Balgachu i Heerbruggu trebali su ponijeti samo jedan omiljeni predmet. Našlo se tu zaista svašta: od kućnih ljubimaca, preko knjiga, vrućeg ljepila, lopti, videoigrica i mobitela do plišanih igračaka, auta i neizostavnih legića. No najzanimljivije je što je jedan učenik donio jednu od najstarijih igračaka na svijetu- klikere. Svatko je morao u nekoliko rečenica objasniti zašto je baš to njegova omiljena igračka. Od koga i kojom prigodom ju je dobio, što mu ona znači. Pritom smo doznali da djeca igračke najčešće dobivaju za Božić i rođendan te da se njihova vrijednost ne krije u novčanom iznosu koji je za njih izdvojen. Poneka djeca čak i štede kako bi si mogla kupiti omiljenu igračku. Lia je u školu u St. Gallen umjesto igračke povela psića koji ima originalno ime- Vuna. Lea je u Balgachu povela svog psića Bobija koji je strpljivo čekao da završi nastava.

 A što rade s igračkama kad ih prerastu ili im više nisu zanimljve? Najčešće poklanjaju rođacima u Hrvatskoj ili završe u podrumu. Zatim smo porazgovarali o igračkama u prošlosti. Mnogi su ispravno pretpostavili da su prve igračke izrađivane od kostiju životinja, drveta i gline. Ali da najstarije igračke dolaze iz Kine, bilo im je samo po sebi razumljivo- pa i danas se gotovo sve igračke proizvode u Kini. Dakle, neke od najstarijih igračaka su zmaj i jojo koji su se isprva koristili u vojne svrhe, zatim hula hop, zvrk, klikeri i zvečke koje su izrađivali još stari Egipćani. I danas se mnoga djeca s njima rado igraju. Mnogi su mislili da su lutke još uvijek najpopularnije, a među njima najčešće su spominjali Barbie i Baby Born. Ipak, različite elektroničke igrice proglašene su najpopularnijim igračkama 21. stoljeća, dok su Lego kockice bile najpopularnije u 20. stoljeću. Mnoga djeca rado igraju i društvene igre, a omiljene su im Čovječe ne ljuti se i Monopoly koje često igraju s roditeljima.

Podsjetili smo se i da u Hrvatskoj postoje tradicijske drvene igračke koje se od 19. stoljeća ručno izrađuju na području Hrvatskog zagorja. Od 2009. godine nalaze se na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Zaključili smo da igračke zauzimaju važno mjesto u dječjem životu, a najljepše je kad se mogu s nekim bezbrižno  igrati. 

 

Arbon
Balgach
Dora voli psića
Heerbrugg
Karla
Lein Bobi
Lia i njena Vuna
Lia i polarni medvjed zaj...
Lorena voli legiće
Maria
Rebeka
Slaven voli Cars svjetilj...
St. Gallen
Tradicijske igračke iz Hr...