Tražilica

07906152
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
2395
4144
21805
7906152

Ovih dana su neki, inače uglavnom ozbiljni, hrvatski prostori poprimili malo drugačiju, veseliju i razigraniju sliku. Zašto? U njima su se na neko vrijeme nastanili različiti likovi: veseli, razigrani, nestašni, pametni, dobri, vrijedni…

Riječ je o već ranije spomenutom projektu koji je završen. To su likovne radionice koje su rezultirale mnoštvom različitih likova iz hrvatskih bajki i filmova. U prostorijama Veleposlanstva RH u Bernu, Generalnog konzulata RH u Zürichu i u prostorijama ureda Hrvatske nastave postavljene su izložbe tih radova. Tako su nam u goste došli: omiljeni profesor Baltazar, šegrt Hlapić i Gita, leteći medvjedići, likovi iz Čudesne šume, Regoč i Kosjenka, likovi iz Šume Striborove i dosta drugih. Odakle su došli ? Iz vrijednih ruku i kreativnih umova učenika i učiteljica HN, koji su se, kao što i to inače u životu radimo, najprije upoznali s likovima ili ponovno družili, a onda su posebne trenutke htjeli ovjekovječiti i ostaviti za uspomenu. Iz priloženih uspomena možemo vidjeti da su se jako sprijateljili s profesorom Baltazarom. A tko i ne bi, kad on ima rješenje za baš svaki problem? Jako im se svidio šegrt Hlapić. A kome ne bi imponirale sve njegove vrline? Tako malen, a s tako velikim srcem. Više je razloga zašto smo se odlučili sprijateljiti sa spomenutim gostima. Šarenilo i različitost  koja će privući pozornost već na samom ulazu u određeni prostor, može u sumorno jesenje jutro popraviti raspoloženje, možda ponekog vratiti u djetinjstvo ili neke prošle dane, podsjetiti na opću višestruku različitost na ovim prostorima, a opet svakodnevno zajedništvo i suživot. Osim toga, svaki nam od tih likova, ali i učenika koji stoji iza tog lika, želi nešto poručiti, reći. Što je to? Možda upravo ono što nam govori kroz određenu priču ili film iz kojeg je izašao i došao nama u posjet. Razmislimo što je to, a ako smo preumorni za razmišljanje, pročitajmo još jednom tu priču, pogledajmo još jednom taj film i ako nam se ni nakon toga ne bude razmišljalo o tome, nije previše važno. Osjećat ćemo se sigurno bolje, jer taj je lik svoju poruku ostavio u nama, skrivenu, da je ni sami nismo svjesni.

A ako ne stignete doći i uživo pogledati naše izložbe, možda vam neku poruku donesu fotografije u galeriji. One prikazuju  pripremanje gotovih uradaka i nastanak izložbi. Na nekim  izloženim radovima ne vidi se ime i prezime autora nekog uratka, ali dovoljno je znati da se iza tog rada krije jedan vrijedan, kreativan učenik Hrvatske nastave i njegova učiteljica.

Osim likova iz bajki i filmova, u uredu Hrvatske nastave zadržali smo prekrasne radove pod naslovom Putovanje Hrvatskom, koje su vrijedni učenici i učitelji izradili prošle školske godine, a koji su do sada obogaćivali prostore Generalnog konzulata u Zürichu i Veleposlanstva RH u Bernu. Zadržat ćemo ih neko vrijeme da obogate i taj prostor, jer svi volimo putovanja našom prelijepom Hrvatskom, pa ako to često nije moguće u stvarnosti, onda barem u mislima pomoću radova vrijednih učenika Hrvatske nastave.

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28