Tražilica

07900434
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
465
5198
16087
7900434

Protekli mjesec hrvatsku nastavu u Villars-sur-Glaneu, Ženevi, Veveyju, Natersu te Yverdon-les-Bainsu obilježili smo razgovorom o sadašnjem i prošlom političkom položaju Republike Hrvatske kao međunarodno priznate zemlje te članice Europske unije. Povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske koji obilježavamo 15. siječnja, vratili smo se u prošlost, u davnu 1992. godinu (kada je čak i učiteljica imala tek dvije godine) te razgovarali o tom povijesnom danu kada su našu Hrvatsku priznale druge države te je tako učinile sebi jednakom. Jedna od tih država bila je i Švicarska.

Hrvatska je od tada postigla mnogo toga, a svakako jedna od povijesno značajnijih uloga jest i nova uloga države predsjedateljice Vijećem Europske unije. Ispočetka nam ovo posljednje nije bilo jasno, što to znači? Republika Hrvatska vodit će službene sastanke Europske unije i sudjelovati u mnogim važnim razgovorima od kojih će se mnoštvo odigrati upravo u Zagrebu i to u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Tom prilikom naša država ugostit će mnoštvo izaslanika iz svih dijelova Europske unije. Dužnost je to i čast koju će Hrvatska obnašati također od siječnja pa sve do lipnja 2020. godine.

Kako su se oba za Hrvatsku značajna događaja odvila u siječnju, povezali smo ove dvije teme te sam tako s učenicima viših razreda razgovarala o hrvatskoj političkoj prošlosti i sadašnjosti na njima prikladan i lako shvatljiv način, koristeći pritom video materijale koji su nas podsjetili na neke davno prošle dane i promotivni video Republike Hrvatske snimljen povodom hrvatskog predsjedanja, ali i čitajući brojke i činjenice koje prate ovaj proces te izradivši plakate na kojima smo ta dva važna događaja usporedili te vizualno saželi ono najvažnije i učenicima najzanimljivije. Dakako, bilo je tu mjesta i za kreativnost, a naši učenici sjajno su se iskazali pa smo se tako na našim posterima poigrali logom EU 2020 HR te zastavama Republike Hrvatske i Europske unije.

Završne radove vrijednih ruku naših učenika te njihov proces izrade možete pogledati u galeriji.

 

Naters 1
Naters 2
Naters 3
Naters 4
Naters 5
Naters 6
Naters 7
Naters 8
Vevey 1
Vevey 2
Villars-sur-Glane 1
Villars-sur-Glane 2
Villars-sur-Glane 3
Villars-sur-Glane 4
Yverdon 1
Yverdon 2
Yverdon 3
Yverdon 4
Ženeva 1
Ženeva 2
Ženeva 3
Ženeva 4