Tražilica

07907718
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
782
5710
23371
7907718

Vježba čitanja: Iz lektirnog kutka hrvatske književnosti

15 minuta čitanja na dan

U današnje vrijeme katkad je teško naći dovoljno vremena za čitanje.Istraživanja pokazuju da samo 15 minuta čitanja naglas djetetu pomaže njegovom cjelokupnom razvoju. Brojni su razlozi i dobrobiti čitanja. Čitanje obogaćujete iskustva djeteta i širi njegove vidike, poučava ga o bitnim životnim vrijednostima, oblikuje njegove stavove prema životu i ljudima, potiče njegov emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj, izgrađujete osjećaj bliskosti i povezanosti, osjećaj zadovoljstva i važnosti, poučava dijete pravilima ponašanja, prepoznavanju svojih i tuđih osjećaja, razlikovanju pravde i nepravde.

Ako dijete još ne čita, čitajte mu vi! Djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi ona mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima, čuti zvukove, rime i riječi, kako bi mogla koristiti svoja osjetila sluha, vida i opipa te stvarati zvukove i počela razumijevati svijet oko sebe.

Vrijeme čitanja može biti ujutro, poslijepodne ili uvečer, a mjesto čitanja je manje bitno, bilo da je to u vlaku,  autobusu, u parku ili kod kuće.

Glasno čitanje je aktivnost koja uključuje cijelu djetetovu okolinu – roditelje, bake i djedove, braću i sestre, rođake, školsku okolinu, ali i prijatelje.

Kada se ocjenjuje interpretativno čitanje, tablicu s mjerilima vrednovanja popunjavaju tri osobe: učenik vršnjak, učitelj i učenik koji je čitao, a umjesto učitelja mogu i roditelji. Ocjene se zbrajaju i izvlači se srednja ocjena. Malo duže traje, ali dobijemo najobjektivniju ocjenu u koju je uključeno i samovrednovanje. Podrazumijeva se da su djetetu poznate vrednote govorenoga jezika (intonacija; poštivanje rečeničnih znakove, emocionalna stanja čitatelja, jačina glasa, boja glasa, tempo (brzo, sporo), stanka, mimika, geste…)

U prilogu su lektirni tekstovi koje učenici mogu čitati samostalno, tu je i tablica za samovrednovanje (procjenu čitanja) koju dijete može riješiti uz pomoć roditelja ili nekoga od ukućana koji će ga slušati dok ono čita naglas.

Kratke upute za praćenje čitalačkih vještina

Za praćenje čitanja potrebno je odvojiti 15 minuta vremena u danu, potrebno je imati tri bojice (crvena, plava i zelena) i listić s tablicom u koju treba zabilježiti procjenu čitateljskih vještina. U prilogu je također i jedan ogledni primjer kako se može pratiti i vrednovati čitanje.

Neka čitanje bude zabavno i izvor zadovoljstva! Čitanje produbljuje odnos između roditelja i djeteta. Dijete tako postaje bogatije za cijeli život, a od vas se traži samo malo vremena i strpljenja. Važno je čitati svaki dan!

 

U nastavku su tekstovi za čitanje raspoređeni po dobnim skupinama. Moguće je da na telefonima pdf dokumenti nisu vidljivi pa ih u tom slučaju otvorite na računalu. Tekstove je moguće direktno ispisati na pisaču ili ih spremiti na računalo.

 

Za 1. i 2. razred:

 

 

Za 3. i 4. razred:

 

 

Za 5. i 6. razred:

 

 

Za 7. i 8. razred: 

 

 

Za 3. razinu:

 

 

Nastavni listić za procjenu čitanja:

 

 

Popunjeni nastavni listić za procjenu čitanja kao ogledni primjer: