Tražilica

07902256
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
105
248
17909
7902256

Kad učiteljica na ploču stavi plakat s crtežom psa - bez puno objašnjavanja i uputa, svi učenici znaju što im je činiti.

Naime, tada slijedi 10-ak minuta za aktivnost PSIČ ( pusti sve i čitaj ), vrijeme za opuštanje – vrijeme za knjigu.

Hrvatska škola ( između ostalog ) promiče važnost čitanja i pričanja priča jer ono pomaže razvitku djetetova intelekta, pamćenja, opažanja, kreativnosti i mašte, stvaranja moralnih i humanih vrijednosti i dr.

Djeci valja čitati od njihove najranije dobi barem 15 min dnevno, a zajedničko čitanje slikovnica, stripova i kratkih priča treba postati svakodnevni ritual. Tinejdžerima se mogu čitati novinski članci ili članci iz časopisa koji su svojom tematikom prikladni i interesantni njihovom uzrastu ( sport, film, moda, glazba, putovanja i sl.).

Činjenica je da djeca danas većinu dana provode u školi i da su poprilično zatrpani školskim obvezama pa nije za čuditi se što čitanje ( nažalost ) shvaćaju kao dodatno opterećenje kojemu se nerado okreću.

Zainteresirajmo ih stoga za neku priču, probudimo znatiželju u njima, razvijajmo im dobre navike i, što je najvažnije: budimo im i sami primjer. Ne smijemo zaboraviti da je djeci prirodno oponašati roditelje i druge odrasle osobe iz svoga okruženja. Ukoliko roditelj redovito čita knjige, novine ili časopise – u djetetu će se jednako tako stvoriti sklonost i ljubav prema pisanoj riječi.

Ukoliko netko u svojoj kućnoj biblioteci nema dovoljno literature na hrvatskome jeziku, ili se pak poželi pretplatiti na neki od hrvatskih časopisa – neka se obrati učiteljici jer u Uredu Hrvatske škole postoji i knjižnica s bogatim izborom knjiga.

 

       Krug čitanja                 

Začudan svijet iz knjiga se rađa.

Iz boja slika, iz drhtaja glasa

kad slova s papira postaju živa

i stvaraju svemir posve novi.

 

No tek je sjena djeteta

što se u krilu uz osmijehe mazi,

uz riječi uči ljubav i život.

Sluša pa pita, slovka pa čita,

a zatim zatvara krug.

                          ( Iva Dužić )

 {webgallery integration="directory"}

 {/webgallery}

 

Cialis mohou být získány v různých země, a to není vynikající. Vše se dá vyložit. Téměř vše. V zemi, jako je České má vysvětlením pro všechno, co se děje a vláda to ví.