Tražilica

07904134
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
377
2126
19787
7904134

 

Broj 55 (eng. Number 55) je hrvatski ratni akcijski film redatelja Kristijana Milića, snimljen prema istinitom događaju iz 1991., a u javnosti predstavljen i doživljen kao prvi pravi akcijski film o Domovinskom ratu. Prvi je film u predviđenom nizu filmova koji bi prikazivali najvažnije bitke u Domovinskom ratu. Prvo prikazivanje bilo je u pulskoj areni u sklopu Pulskog filmskog festivala, 20. srpnja 2014.

Film je dobio 8 zlatnih arena, uključujući i najvažniju, Veliku zlatnu arenu za najbolji film. Redatelj filma je Kristijan Milić. Glavnu ulogu tumači Goran Bogdan.

Radnja filma temelji se na istinitom događaju uoči jeseni 1991. godine u selu Kusonje, blizu Pakraca. Mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u ophodnju improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U Kusonjama upadaju u zasjedu, njihovo vozilo je onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću koja nosi kućni broj 55, po čemu je film dobio naslov. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a usporedno film prati napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja.

Postoji dosta povijesnih članaka koji govore o zasjedi u Kusonjama i pokolju u Kusonjama 8. rujna 1991. Da bi se obranilo Pakrac, trebalo je osloboditi njegovo zaleđe, te zaustaviti napredovanje tzv. Banjalučkog korpusa i presijecanje autoceste Zagreb - Beograd. U prvoj oslobodilačkoj akciji tog područja, na katolički blagdan Male Gospe, 8. rujna 1991., skupina hrvatskih branitelja, pripadnika „A“ satnije 105. brigade ZNG-a, u improviziranom oklopnom vozilu otišla je u izviđanje.

Na ulazu u selo Kusonje nisu naišli na neprijatelja, pa su nastavili dalje. U selu su upali u zasjedu četnika naoružanih i potpomognutih pripadnicima Jugoslavenske narodne armije. Neprijatelj je bio daleko brojniji i bolje naoružan. Oklopno vozilo je bilo onesposobljeno, te su se sklonili u kuću s kućnim brojem 55. Kuća je napadnuta, a branitelji su pružali žestoki otpor do idućeg jutra. Većina branitelja do tada je već poginula, a preživjeli su bili prisiljeni na predaju kada je neprijatelj minirao kuću, u jutarnjim satima 9. rujna. Suprotno svim konvencijama, mučeni su do smrti i bagerom zatrpani u zajedničku masovnu grobnicu. Svih 20 branitelja (od kojih je 18 iz Bjelovara) pronađeno je u zajedničkoj grobnici 29. siječnja 1992. u Rakovom Potoku (pokraj Kusonja), zajedno s još 23 civilne žrtve. Na obilježavanju druge obljetnice, 8. rujna 1993., četnici su postavili minu od koje je nekoliko ljudi poginulo i ranjeno. Među teško ranjenima bila je i Zorica Posarić, majka jednog od poginulih branitelja. O događajima u Kusonjama, tragičnoj obiteljskoj priči Zorice Posarić koja prepoznaje ekshumirano tijelo svoga sina po zlatnom lančiću i križu oko vrata, redatelj
Miroslav Mikuljan snimio je dokumentarni film "Priča o zlatnom lančiću".

Među fotografijama u prilogu je i ona koja prikazuje Spomenik braniteljima Bjelovara, među kojima su bili i poginuli u Kusonjama.

Obrađujući teme iz povijesti, učenici iz Balgacha su pokazali osobit interes za Domovinski rat te smo pogledali hrvatski film "Broj 55", kako bismo i vizualno doživjeli ovaj događaj. Bez obzira što smo gledali na malom ekranu, uz pomoć laptopa, svi su pažljivo pratili razvoj događaja, a film se osobito
dojmio dječaka. Pročitajte neke od dojmova o filmu.

"Film je bio super, nije bio dosadan. Problem je mali ekran."

Dominik Bujdo, 7.r.


"Film je bio dobar. Gledam ga već drugi put i još uvijek mi je dobar."

Josip Škara, 8.r.


"Glumci su mi odlični. Najbolji je Asim Ugljen."

Luka Bikić, 4.r.


"Film je malo strašan, pogotovo scene na kraju."

Katarina Miškić, 8.r.


"Film je bio dobar, ali malo predugačak."

Antonia Jelušić, 7.r.

{webgallery integration="directory"}

{/webgallery}

 

 

 

Cialis mohou být získány v různých země, a to není překvapující. Vše se dá vysvětlete. Téměř všichni. V zemi, jako je České má vysvětlit pro všechno, co se děje a vláda to ví.