Tražilica

07911421
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
1184
1184
27074
7911421

Postoji jedna izreka koja glasi: zrno po zrno – pogača, kamen po kamen – palača. A u slučaju Marka Cicilianija mogli bismo reći: stranica po stranica – tablet.

Marko Ciciliani učenik je trećega razreda hrvatske škole u Liestalu. Čim je čuo za natječaj „Čitaj knjigu, osvoji tablet“, izjavio je: „Ja ću čitati i pobijediti.“ Nije ostalo samo na riječima, nego se prihvatio ostvarivanja velike želje i malo-pomalo skupljao knjige i stranice te s čak 5139 pročitanih stranica, odnosno 38 knjiga osvojio prvo mjesto u kategoriji trećih i četvrtih razreda.

Neke od knjiga koje su prošle kroz Markove ruke i iz kojih je, kako sam ističe, naučio mnoštvo novih riječi jesu: Mali Jan ima plan, Petrica pričalica i Drugi dnevnik Pauline P. Sanje Polak, Ljeto za pamćenje, Svašta u mojoj glavi, Zaljubljen do ušiju i Sretni dani Mire Gavrana, Snijeg u Splitu Matka Marušića, Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Regoč Ivane Brlić-Mažuranić, Eko, Eko Hrvoja Hitreca, Družba Pere Kvržice i Vlak u snijegu Mate Lovraka, Lažeš, Melita, Uzbuna na Zelenom vrhu, Domaća zadaća te Koko i duhovi Ivana Kušana, Emil i detektivi, Tonček i Točkica te Blizanke Ericha Kästnera...

Marko je sve knjige čitao naglas jer mu je tako bilo lakše koncentrirati se i zapamtiti sadržaj. U početku je svaki dan čitao po 15 minuta, a poslije se to produžilo barem na jedan sat tijekom kojega sad uspije pročitati i 50 stranica. Vjerni slušatelji uvijek su mu bile mama i starija sestra Mia, koja je katkad proširivala Markove odgovore tijekom izlaganja knjige.

Najviše mu se svidjela knjiga Koko i duhovi jer mu je bila najnapetija, u knjigama Mate Lovraka malo se mučio s jezikom jer ima dosta zastarjelih izraza, a knjigu Zaljubljen do ušiju proglasio je dosadnom.

Iskreno je priznao da je čitao samo zbog tableta, ali s vremenom je zavolio čitanje, stoga planira nastaviti, premda ne dosadašnjim intenzitetom. Budući da mu je sada lakše čitati na hrvatskom nego na njemačkom jeziku, odlučio je posvetiti se i njemačkim knjigama.

Mnoge od ovih činjenica Marko je otkrivao svojoj skupini svaki četvrtak kada bi došao s knjigom, a dio je podijelio s nama na dodjeli priznanja i tableta u četvrtak, 18. lipnja u školi gdje se uz Markovu mamu, okupilo i nekoliko roditelja te koordinatorica Nataša Balić. Koordinatorica je u svoje ime te u ime Upravnoga odbora čestitala Marku, pohvalila ga za silan trud i predala mu zasluženu nagradu, koja je oduševila svu djecu. Istaknula je da su i ona i Upravni odbor zadivljeni brojkama koje su se vrtjele na stranicama naše škole te veoma ponosni zbog takva uspjeha.

Na kraju smo se počastili sendvičima i kolačima te nastavili druženje u parku pred školom.

A svima poručujemo da čitaju jer, kako jedan pisac kaže, knjige imaju moć zaustaviti vrijeme, vratiti ga u prošlost ili poletjeti u budućnost.

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17