Tražilica

07906699
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
494
4691
22352
7906699

U lipnju 2018., na jednom sastanku učitelja materinskog jezika i kulture, polaznika učenja njemačkoga jezika u Baselu, pročelnica odjela za učenje materinskog jezika pri Uredu za obrazovanje u kantonu Basel, gđa Silvija Bollhalder, podijelila je svoju ideju da s učiteljima materinskih jezika i kulture pripremi jedan veliki višejezični festival. Svi učitelji su se složili, podržali tu ideju i s velikim zanosom krenuli u pripreme Prvog višejezičnog festivala.

U siječnju 2019. tekle su intenzivne pripreme, koncem veljače 2019. prijavljene su radionice i aktivnosti po jezičnim skupinama; 36 jezičnih skupina prijavilo se za sudjelovanje na Festivalu od ukupno 40 jezika kojima se govori u Baselu. Tijekom ožujka svim učenicima i roditeljima podijeljeni su letci i poziv na sudjelovanje u Festivalu.

Na jednom od roditeljskih sastanaka u Baselu dogovoreno je da će se učenici, koji pohađaju hrvatsku nastavu u kantonu Basel i Basel Land predstaviti radionicom, koja će objediniti hrvatsku tradiciju i suvremenost. Stoga je nastala radionica Glagoljica- hrvatska kulturna baština s nogometnom groznicom/ Glagolitic- kroatisches Kulturerbe mit Fussballfieber.

U suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom Croatia Basel dogovoren je i nastup zbora pjevača KUD-a Crotia Basel koji je predvodila Ana Šutalo.

Tijekom veljače i ožujka učenici su na nastavi materinskog jezika i kulture u Baselu i Liestalu učili pisati glagoljicom i pripremali su likovne radove na temu glagoljice, te se uključili u natječaj Iskoni bje Slovo/ U početku bijaše RiječOŠ škole Zadarski otoci u Hrvatskoj. Kako se hrvatska nogometna reprezentacija prošlog ljeta proslavila visokim plasmanom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, vatreni žar hrvatskih navijača među učenicima zahvatio je i Basel pa smo se i nogometom odlučili predstaviti u našoj crveno-bijeloj radionici.U pripremi radionice sudjelovali su učenici i roditelji iz Basela i Liestala. Gospodin Ivan Duvnjak pobrinuo se da na hrvatskom štandu budu i promidžbeni materijali koje je pribavio iz Središnjeg hrvatskog ureda za turizam iz Beča za posjetitelje naše radionice.

U subotu, 11. svibnja, u Baselu se održao Prvi višejezični baselački festival u Školi Theobald Baerwar. U bogatom internacionalnom višejezičnom programu između 36 jezika učenici i roditelji HN iz Basela i Liestala predstavili su na hrvatskom jeziku svojom radionicom Glagoljica- hrvatska kulturna baština s nogometnom groznicom / Glagolitic- kroatisches Kulturerbe mit Fussballfieber. Na otvorenju programa hrvatsku školu i hrvatsku manjinsku zajednicu predstavio je učenik prvoga razreda HN iz Liestala- Petar Radoš pozdravivši sve prisutne na hrvatskom i njemačkom jeziku te dobivši veliki pljesak. Svečani program otvorio je pjevači zbor djevojaka KUD-a Croatia Basel, a potom je uslijedilo pisanje glagoljice i igranje nogometa na našem štandu. Radionicu su pripremili učenici i roditelji HN iz Basela i Liestala u suradnji s učiteljicom. Radionica je bila otvorena od 11 i aktivna sve do 17 sati zbog velikog interesa i iznimne posjećenosti. Od 36 radionica glagoljaška radionica je bila četvrta po broju posjećenosti, o čemu su i izvijestili švicarski mediji. Za ovako lijep i pohvalan uspjeh prvenstveno su zaslužni roditelji i učenici obitelji Šarić, Sticherling, Levaković, De Roche, Risonjić, Radoš, Duvnjak i Škokić iz Basela i Liestala koji su cijelo vrijeme animirali posjetitelje i nagrađivali ih hrvatskim crveno-bijelim srcima, brošurama o Hrvatskoj i Kiki bombonima za svako pravilno napisano ime na glagoljici i ubačen gol.

Cilj Festivala bio je da se sva djeca koja pohađaju nastavu materinskog jezika i kulture okupe na jednom mjestu, susretnu, upoznaju, razmijene svoja znanja, vještine i tradiciju te dobro zabave. Tako je i bilo, svi su mogli skupljati bodove na radionicama putem malih jezičnih putovnica i osvojiti nagrade. Oni najuspješniji osvojili su vožnju gondolom preko Rajne.

Najvažniji cilj Festivala bio je osvijestiti važnost učenja materinskih jezika, potaknuti djecu koja se ne služe materinskim jezikom da ga počnu učiti. Stoga smo se i mi kao učenici hrvatske nastave u Baselu i Liestalu odlučili uključiti u ovaj Festival koji je ostavio poseban trag u našim srcima, ali i srcima svih posjetitelja Festivala.

Posebnu pohvalu i zahvalu zaslužuju učenici, roditelji i članovi zajednice Hrvata u Baselu i Liestalu koji su se odzvali Festivalu i potrudili se na najbolji mogući način predstaviti ono najbolje što Hrvatska ima.

 

Gondola na Rajni
Hrvatski štand
Hrvatski štand 2
Hrvatski štand 3
Hrvatski štand 4
Mali posjetitelji hrvatsk...
Pisanje glagoljica
Pisanje glagoljice
Pisanje glagoljice 1
Pisanje glagoljice 2
Pisanje glagoljice čak i...
Pjevački zbor KUD-a Croat...
POsjetitelji hrvatskog št...
Pozdrav učenika Petra Rad...
U drušvu s Ukrajincima
Učenici HN iz Basela
Veseli roditelji i učenic...
Štand