Tražilica

07906762
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
557
4754
22415
7906762

Jedan naš susret posvetili smo igri. Zašto? Zato, što je igra jako, jako važna. Igra je djeci važna poput sna, ali je često podcijenjena od strane odraslih u današnjem užurbanom i prezaposlenom svijetu.

Igra je sredstvo putem kojeg djeca upoznaju svijet oko sebe i jako je važno da djeca imaju priliku se igrati, jer ako im se to uskrati, gotovo kao da im se uskratio jedan od osjeta.

Dijete od rođenja istražuje svijet i otkriva svoje mogućnosti. Igra je primarni način učenja o sebi, drugima i okolin. Djetinjstvo bez igre i druženja s prijateljima je nezamislivo. Igra je kreativna jer uključuje maštu i originalne ideja kako bi se stvorilo nešto novo.

Važnost igre su prepoznali još i stari Grci pa je tako Aristotel tvrdio da bi se igra trebala doživljavati kao lijek, zbog svoje izrazite važnosti u svačijem životu, ne samo životu djeteta.

Igra razvija i jača motoričke, emocionalne, kognitivne, socijalne, govorne vještine i samopozdanje.

 

Što trebamo znati o dječjoj igri:

  • Kroz igru djeca uče bolje
  • Igra priprema djecu za obrazovanje i život
  • Igra je zdrava – jača koordinaciju pokreta i stimulira mozak (potiče kreativnost i rješavanje problema)
  • Uči djecu novim stvarima i jača samopouzdanje
  • Igra je pravo djeteta (Prema Konvenciji o dječjim pravima)
  • Socijalne vještine koje uče pomažu im kasnije u socijalnim interakcijama i novim prijateljstvima
  • Omogućuje kontekst u kojem roditelji uče dijete primjerenom ponašanju, pravilima ponašanja, društvenim pravilima zajednice, odnosu prema drugima

 

Podjela igara s obzirom na spoznajnu razinu, odnosno dob:

1. Funkcionalna – jednostavni mišićni pokreti koji se ponavljaju s predmetima ili bez njih (npr. tresenje zvečke)

2. Konstruktivna – baratanje predmetima s namjerom da se nešto od njih stvori (npr. gradnja kule od kocaka)

3. Igra pretvaranja – upotreba predmeta ili ljudi kao simbola za nešto što oni inače nisu; simbolička igra (npr. pretvaranje da je fotelja auto)

4. Igre s pravilima – igranje igara u skladu s unaprijed poznatim pravilima i ograničenjima (npr. "Čovječe, ne ljuti se“)

 

Djeci je potrebno nekoliko vrsta igara.

Energična igra se odvija na otvorenom i uključuje fizičku aktivnost. Ako nemate vrt ili živite u prometnoj ulici, pronađite igralište, aktivan klub ili igraonicu za svoje dijete.

Zajednička igrasama po sebi govori da vaše dijete ima potrebu za igrom sa svojim vršnjacima ili prijateljima. Igra u školi je ograničena, ali je ipak igra, pa često puta dolazak kući vašem djetetu daje osjećaj usamljenosti. Omogućite djetetu igru i druženje s vršnjacima i izvan škole ili vrtića.

Maštovita igra je ona u kojoj dijete samo sebi stvori imaginarnu igru. To su igre poput traženja izgubljenog blaga, zanimanja ili igre s izmišljenim prijateljima.

Kreativna igrauključuje nered, ali i zabavu. Kreativnost upotrijebite i kod svakodnevnih obaveza i poslova kao što su večernje kupanje ili pečenje kolača.

 

Odvojite barem sat vremena dnevno za igru sa svojim djetetom. Dopustite mu da sam bira kako će se i s čime igrati.

Dragi roditelji, bake i djedovi igrajte se s djecom, jer igra je lijek i za njih i za vas

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15