Tražilica

07906541
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
336
4533
22194
7906541

Ovu smo školsku godinu počeli držeći na dlanu nove udžbenike. Zapitali smo se što uopće znači njihov naziv, što je domovina i kakvo značenje ima za nas. Učenici su tako dobili zadatak promišljati o dobrim i lošim stranama domovine, o svojoj vezi s domovinom, ljudima i mjestima koja vole, ali i odgovoriti koju zemlju oni smatraju svojom domovinom. Slijedi nekoliko literarnih radova...

 

Moja domovina je Hrvatska. U Hrvatskoj je dobro zato što imam puno prijateljica, a loše što ima loše vrijeme. Hrvatska mi je kao obitelj. Tamo su mi baka i dida i moje dvi kornjače. Ja pazim na baku i dida i moje dvi kornjače. U Švicarskoj živim i tamo imam prijateljice. U mom razredu ima Bosanaca, Srba, Turaka, Brazilaca i svašta. Idem na jazz ples i sad nam je škola počela.

Daniela Kutleša, 4.r., Chur

 

Svake godine za ljetne praznike jako se radujem odlasku u moju domovinu Hrvatsku. Ove godine sam bio u Vrsaru na moru i bilo mi je jako lijepo. Moj prijatelj Gabriel dolazi svako ljeto s roditeljima. Zajedno se igramo, plivamo i vozimo go kart. Uvijek upoznamo drugu djecu iz Hrvatske. Vrsar je malo mjesto i jako lijepo. Ima puno turista i lijepih restorana. S mojim prijateljima se najviše igram u aquaparku. Kad završe ljetni praznici radujem se ponovnom susretu s mojim prijateljima u Švicarskoj. Jedva čekam ponovni odlazak u moju domovinu.

David Pranjeta, 4.r., Chur

 

Moja domovina je Hrvatska. Moja me obitelj uvijek podsjeća na Hrvatsku. Kad idem u svoju domovinu mogu brige zaboraviti. Volim svoju domovinu, volim njeno more i ravnice. More jer se tamo kupam, a ravnice jer idem u posjet svojoj rodbini. Ne sviđa mi se samo što ljeti uvijek bude gužva, a zimi mi se čini hladnije nego u Švicarskoj. I ne sviđa mi se što ima toliko puno semafora u Hrvatskoj i da me komarci noću bude. U Hrvatskoj ima ukusnijih jela nego u Švicarskoj. Dugi put za Hrvatsku me umori ali se zato mogu cijele praznike odmoriti. Mogu se naspavati, ali je loše zato što se i kasno budim. Kada sam u lijepoj našoj domovini zaboravljam koliko je sati. Volim miris mora, sviđa mi se ljubaznost naših ljudi, volim šetati po parkovima, sviđa mi se tržnica u Hrvatskoj, a posebno mi se ljeti sviđa filmski festival u Puli. Često mislim kako je živjeti u Hrvatskoj.

Iva Kuhač, 5.r., Chur

 

Moja domovina je tamo gdje se osjećam dobro. Kad sam kod obitelji ili vidim moju obitelj. Kad se družim sa kolegama u Hrvatskog i Švicarskoj. Volim ići u Hrvatsku. Volim biti u Vinkovcima. Tamo imam puno prijatelja i rodbine. Volim hrvatske domaće specijalitete. Obožavam kulen, kobasicu, ali i kolač mađaricu. Svake godine idem na kirbaj u Slakovce. Ponekad volim ići za Zagreb kod moga bratića. Ove sam godine išao za Novi Vinodolski na more. Inače idem na otok Rab. Kad sam bio u Novom Vinodolskom vidio sam krčki most. Ali nisam bio na njemu. Volim ići i kod moje bake. Tamo ima puno pasa i mačaka a priroda je lijepa.

Kevin Djaković, 6.r., Chur

 

Volim ići u Hrvatsku zato što je moja cijela obitelj u Hrvatskoj i od moje cijele obitelji mi je naš pas Buzdovan najbolji. Njega najviše volim. U Hrvatskoj imamo jednu veliku kuću i tu moramo skroz urediti, ali još malo pa smo gotovi. Meni se u Hrvatskoj sviđa što je pogled jako u selima lijep. Jelo mi se sviđa, posebno janjetina na ražnju i sarma. Volim se s mojim bratićima i sestričnama družiti i volim što imam puno životinja. Ne sviđa mi se što promet nije baš super jer ne poštuju pravila.

Matea Latković, 6.r., Sargans

 

Razlog što volim svoju domovinu Hrvatsku je što mi puno znači. U domovini mi je srce, obitelj, životinje i još puno toga. U mojoj domovini nije isto kao tu, na primjer običaji, svadbe i tako dalje. Kada sam bila mala došla mi je baka u posjet. Moja mama je naravno morala raditi pa sam ostala sama s bakom. Na stolu sam vidjela bombone  i uzela ih nekoliko u usta. Odjednom mi je zapeo bombon u grlo pa sam se počela gušiti. Moja je baka to odmah primijetila i otišla do susjede ispod nas. Dok je trčala stepenicama bombon mi je otišao i počela sam opet disati. Tako me spasila. Volim svoju baku i zahvalna sam joj za puuuno toga. Tužna sam jer nikad nisam imala djeda, ali zato imam predivnu baku. U domovni sam prohodala i pojela svoju prvu ribu. U domovini sam upoznala svoje sestrične, a s prvom sestričnom koju sam upoznala sam provela najljepše trenutke koje sam imala.

Nikolina Bagarić, 7.r., Buchs SG

 

Razlog što volim svoju domovinu Hrvatsku je more kojem odlazim svako ljeto. Dok sam bila mala mora sam se bojala, a kad su mi došli bratić i sestrična vidjela sam da se oni zabavljaju pa sam i ja krenula za njima i odmah zavoljela naše Jadransko more. Vrijeme je prolazilo a mi smo godinu za godinom putovali do naše kuće na otoku Viru. Jedne smo godine moja sestrična Laura, bratić Lovre i ja izašli na ulicu i upoznali naše današnje društvo s kojim smo svaku večer igrali skrivača. Ove godine smo češće igrali nogomet i išli u lunapark u blizini centra. Što se meni nikako nije svidjelo je kada smo htjeli napraviti hrvatsku putovnicu. Morali smo ići u Zadar gdje smo satima čekali u redu a onda su nas poslali na drugo mjesto da se uslikamo, nakon čega smo se vratili i opet satima čekali u redu. To je bio živi kaos! Još nešto što mi se nije svidjelo su radnici koji su trebali dovršiti našu fasadu a nisu jer su bili lijeni. Iako ima tih loših strana, ipak mi je najdraže kada čujem da idemo u našu domovinu Hrvatsku.

Nikol Nikolić, 7.r., Buchs SG

 

Moja domovina Hrvatska je najbolja zemlja na svijetu. Mene najviše povezuje moja obitelj za moju domovinu. Kad idem u domovinu idem u moju kuću u Josipovcu. Kad smo u Hrvatskoj idemo posjetiti našu rodbinu i prijatelje. U Josipovcu živi moja baka Marica, moji rođaci Zvonimir, Mihovil, Ivo, Emanuel, Rafael i Jonas i moja rodica Klara. Dok smo u Hrvatskoj idemo i u Bosnu. Tamo mi živi djed Đuro i ujak Zlatko. Kad sam bila mala uvijek smo Darko i ja išli kod našeg djeda Ive i babe Marice. Tada su još imali kokoši pa smo Darko i ja uvijek išli po jaje u štali i dali našem djedu. Sada kada idemo u Hrvatsku često budemo vani pred kućom na ulici i igramo se kockice ili skrivača s našim rođacima. U ljeto prošle godine kad smo se igrali skrivača sakrila sam se u šahti od naše kuće. Kad su me našli htjela sam se opet popeti  ali sam se ogrebala na boku na jednu pipu. Kad idemo na odmor u Hrvatsku idemo i na more. Do sada mi je najbolje mjesto na moru bio Dubrovnik. Iako smo se trebali dugo voziti bilo je super. Najlošije mjesto na moru bila mi je dosad Crikvenica. Tamo baš ništa nema. Plaža isto nije neka. Na Rabu sam dosad doživjela najbolju plažu na kojoj je samo pijesak. Kad smo u Hrvatskoj idemo i u kupovinu zato što tamo ima stvari koje se ne mogu u Švicarskoj kupiti. Najviše kupujemo Cedevitu da je imamo dosta dok smo u Švicarskoj. Kada sam u Hrvatskoj vidim puno djece koja se igraju na ulici. Ovdje, u Švicarskoj nikoga ne vidim. Kad se vozim kroz Hrvatsku vidim sve iste kuće, a ima i puno uništenih kuća zbog rata. Za mene je Hrvatska najbolja zemlja na svijetu i tako će i ostati. Ali kad budem jednom velika ne mislim živjeti u Hrvatskoj jer je tamo dosta teško za živjeti i ne dobiva se toliko para.

Magdalena Marojević, 8.r., Chur

 

Moja domovina je Hrvatska. Tamo gdje mi imamo kuću osjećam se najbolje, a to mjesto je Grabovac. Grabovac je jedno selo gdje puno društva imam i mira. Mene to najviše povezuje pošto sam sada uvijek tamo otkad imamo našu kuću. Blizu mene ima moja rodica kuću koja je jako lijepa. Njezin tata ima tatu kraj bakine kuće u Glini. Mi smo u Grabovcu i Glini susjedi. Ona ima 17, a njena sestra 18 godina. Otkad sam tamo upoznala sam puno cura i dečki i s njima se najviše družim. Blizu Grabovca ima jedan grad koji se zove Slunj. Tamo idem svaki put, pogotovo sa sestrama na piće u jedan klub gdje izlaze samo mladi. Upoznala sam tamo toliko ljudi mojih godina da više ne znam tko se kako zove. Kod mene ima puno dobrih strana pa sam sa svima dobro, uvijek imam gdje biti i uživam kako treba. Ima i nekih loših strana. Na primjer kad je loše vrijeme ne mogu ništa raditi nego sam po cijeli dan kod kuće ili moram cijelu kuću počistiti. Moj budući život je u Švicarskoj ali kada budem u mirovini preselit ću u Hrvatsku. Jako sam zadovoljna kad sam tamo i što imam nekoga tamo.

Martina Stepić, 8.r., Chur

 

 

 

Cialis může být získané v různých země, a to není ohromující. Vše se dá vysvětlete. Téměř všechny. V zemi, jako je České má vysvětlení pro vše, co se děje a vláda to ví.