Tražilica

07900282
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
313
5046
15935
7900282

Jedne lijepe subote, 22.ožujka  (iako je padala kiša kao da su oblaci slavili  Svjetski dan voda ), devetero marljivih i znatiželjnih učenika iz škola Neuhausen, Weinfelden i Frauenfeld  putovalo je  vlakom na izlet u Zurich. U pratnji su bile jedna mama, jedna sestra i učiteljica.

Od samog početka bilo je zanimljivo, jer se neki učenici još nisu vozili na katu vlaka, pa smo uživali u razgledavanju krajolika s visine.

Svi smo se veselili šetnji Zurichom, a najviše šetnji uz jezero. Međutim, vrijeme se toga dana urotilo protiv nas i iskušavalo našu volju i strpljenje. Bili smo jači, pa nam nije uspjelo pokvariti odlično raspoloženje. Dulju šetnju zamijenili smo kraćom, jer nam je i tramvaj prkosio i nije nas htio odvesti što bliže zgradi u kojoj se nalazi Generalni konzulat RH.

 U konzulatu su  nas srdačno dočekali generalni konzul RH u Zürichu gospodin Hrvoje Cvitanović i njegov suradnik gospodin Branko.

Iako smo posjetili prostor konzulata neradnog dana, kada u njemu vlada mir i tišina, naši domaćini su se zaista potrudili učenicima dočarati radnu atmosferu, koja ovdje vlada od ponedjeljka do petka.

Proveli su nas kroz sve prostorije i iscrpno, na djeci zanimljiv način, ispričali i pokazali dio onoga što se zove „njihov posao“. Bilo je fascinantno gledati djecu uzrasta od predškolske dobi do 7.razreda kako zainteresirano slušaju o vrlo složenim i odgovornim poslovima, a i nas troje odraslih u pratnji, priznalo je, da smo o zbivanjima u ovoj instituciji premalo znali. Tako smo, npr.zaključili da je 4 tjedna, koliko se ovdje čeka na izdavanje putovnice, kratak rok  za sve radnje koje treba izvršiti, da bi došlo do izdavanja tog dokumenta.

Bilo je tu mnogo zanimljivosti i za vidjeti: izložba umjetničkih slika postavljena u čekaonici, hrvatski simboli, vučedolska golubica koju su učenici s ponosom prepoznali, dokument o otvaranju prvog hrvatskog predstavništva,  posebna torba za slanje putovnica iz Hrvatske, fascinantan sef za čuvanje najvažnijih dokumenata, pečata i drugih  stvari, te još dosta drugih  zanimljivosti...

Više od sat vremena djeca su pažljivo i strpljivo upijala nove informacije  i na kraju su jednoglasno zaključili da je posao ovih ljudi jako, jako važan i vrlo, vrlo odgovoran i složen.

Zahvaljujemo gospodinu Cvitanoviću i gospodinu Branku na uloženom trudu, potrošenom vremenu, zanimljivostima i bogatstvu koje su podijelili s nama.

Zahvaljujem i gospođi Mirjani Josipović (mami) i Moniki Mašić (sestri), koje su pratile učenike i pomogle da nam ovaj dan ostane u zaista lijepom sjećanju.

Nakon zanimljivog i korisnog boravka u konzulatu, otišli smo na zasluženi ručak u „McDonald's“, a zatim na filmsku matineju u Dietikon. Tamo su nas zabavili „Štrumfovi  2“, pa  smo nakon sedmosatnog boravka na izletu, zaključili da smo „malo umorni“ (Luka, 6 g.).

No već kod sljedećeg susreta odlučili smo da ćemo opet na izlet, čim se za to ukaže prilika.

Ali ćemo se prije toga  ipak sprijateljiti s lijepim vremenom i svakako ga povesti  sa sobom. Ono je svakako  bolje društvo  od kiše, vjetra i hladnoće.

 {webgallery integration="directory"}

{/webgallery} 

Cialis může být získat v různých zemích, a to není úžasný. Vše se dá vyložit. Téměř všichni. V zemi, jako je České má vysvětlení pro vše, co se děje a vláda to ví.