Tražilica

07918256
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
1721
8019
5981
7918256

 
I kad nema Našeg Duha
među nama jednog sveca,
treba i bez bijela ruha 
biti djeca, biti djeca

           Tin Ujević, Kolajna II

 

Tin Ujević prvi je pjesnik o kojem su od nove učiteljice mali Hrvati u Ticinu doznali nešto više. Na upoznavanje s likom i djelom jednog od najboljih hrvatskih pjesnika ponukao nas je natječaj OŠ Vrgorac „Tin i ja“, a u nastavku donosimo tek nekoliko radova koji su nastali nakon čitanja anegdota iz Tinova života, kao i nakon čitanja pjesama poput „Pobratimstvo lica u svemiru“, „Odlazak“, „Svakidašnja jadikovka“ i „Kolajna II“. Potonju pjesmu učenici iz Ascone su i preveli na talijanski, a prijevod smo objavili prije koji tjedan na ovim stranicama.

 

Antoneli Majić svidjela se jedna anegdota iz života velikoga Tina pa je dobila zadatak anegdotu prepričati u prvoj osobi.

 

Šaljivdžija

Bio sam u gostionici s mnogo prijatelja, zezali smo se i pili. Najednom sam ugledao svog dragog prijatelja Tina. Baš mi je bilo do zezancije pa sam otišao do njega i rekao mu da nešto na brzinu slaže, a ja ću mu platiti špricer. Bez razmišljanja dobacio mi je: „Rekao si dva!“. Bio sam siguran da neće uspjeti, ali morao sam mu platiti piće. Nije to bila velika laž, ali tada sam naučio da se lažima nigdje neće stići.

Antonela Majić, 8. r., Ascona

 

Antonela, Amanda i Ana Majić potrudile su se i napisale pjesme po uzoru na Tinove stihove. Zadatak im je bio izdvojiti najneobičnije riječi i izraze iz „Svakidašnje jadikovke“ i ukomponirati ih u vlastite stihove.

 

Samo ti 

Bila sam očajna
Kao da me igla drača ubola
Da ne ostanem sama
Samo tvoja riječ moćna
Bi mi pomogla
 
Samo ti me možeš izvući
Iz pečalnoga lutanja
Vratiti me kolijevci
 
Vapim te kao žarki ilinštak
Da ne budem turobna
Možeš pomoći
Samo ti

Antonela Majić, 8. r., Ascona, Švicarska

 

Rutina

Sunce sija od nemila do nedraga
Djeca se igraju pod zatvorenom plaveti
A muškarci rade pod suncem
 
Ptice lete bez sjaja zvijezde na nebu
Psi lutaju dolinom svijeta turobnom
A ja tražim sreću
Ali još
Nisam je našla

Ana Majić, 5. r., Ascona, Švicarska

 

***

Sijaše sunce pod zatvorenom plaveti
A kroz pečalno ovo lutanje
Tražim svoj mali sjaj
Od nemila do nedraga
 
Vjetar nad kolijevkom me ljujlja
Samotnu, turobnu u uličici života
 
I drača na kući žudi vječni sjaj
Kao ja
Što vapim žarki ilinštak
 
Ova ulica ima kraj
Očajna želim osobu za spas
 
Nitko ne dolazi
Još sam jedan put u varke zapala
 
Život nije bajka, nego igla drača
Što žeže u srce i stara i mlada

Amanda Majić, 8. r., Ascona, Švicarska

 

Da su Ujevićevi stihovi vječna inspiracija svim generacijama, dokaz su i ovdje objavljeni radovi kao i mnogi drugi koje smo na natječaj poslali. A jedan od najneobičnijih radova nacrtao je David Luketina, osmaš iz Bellinzone, koji je prikazao modernog lirskog subjekta iz Ujevićeve pjesme „Kolajna II“, uvjeravajući učiteljicu da je Ujević upotrijebivši motive zvijezde, oblaka i munje, imao na umu otprilike ovakvu sliku:

 

 

 

Pročitavši „Pobratimstvo lica u svemiru“, učenici su zaključili da Hrvate i Švicarce veže puno više nego što nam se na prvi pogled učini. Ono što je zajedničko ljudima svih nacija, vjera, boje kože i sl. jest želja koju je Luka Sabljić iz Biasce prikazao na ovom crtežu:

 

 

Na Hrvatskoj se nastavi i uspomoć stihova pripremamo za život u multikulturalnom društvu i zaključujemo da nam ne bi trebale biti bitne izvanjske razlike, već je, kako bi Tin Ujević rekao, potrebno „biti djeca, biti djeca“.

 

Cialis lze být získány v různých zemích, a to není vynikající. Vše se dá vysvětlete. Téměř všechno. V zemi, jako je České má vysvětlit pro všechno, co se děje a vláda to ví.