Tražilica

07900910
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
212
5674
16563
7900910

 

 

Poznato je da su mali švicarski Hrvati jako kreativni. Nije da im je hrvatska gramatika mrska ili povijesne teme teške, ali osmijeh im ipak izmami kad vide da je učiteljica u učionicu ušla s rekvizitima za predstavu, kockama i knjižicama koje nam služe za ponavljanje vrsta riječi ili glagolskih vremena, ili pak da su joj ruke pune šarenih papira za izradu kolaža i plakata. Ovo potonje nedavno nam je donijelo i nagradu. Naime, učenici iz Ascone i Lugana napisali su zajedničku pjesmu na temu putovanja u Hrvatsku. Učiteljica je, inspirirana slavnim putopisom Antuna Nemčića, koji je za nastavu u inozemstvu ipak malo prevelik zalogaj, pjesmi dala naziv „Švicarske putositnice“. A onda je slijedila izrada kolaža: iz švicarskih novina izrezivali smo slova i slogove koje smo potom lijepili na crni hamer-papir tvoreći hrvatske riječi naše poduže pjesme. Bio je to dugačak, ali i zabavan proces, a neke riječi koje nismo mogli složiti jednostavno sam prikazali crtežom. Tako naša pjesma nije bila o putovanju samo sadržajno, već su slova putovala iz talijanskih tiskovina u hrvatske stihove, a ponekad su te hrvatske riječi putovale u crteže, i obrnuto. Naš rad i ideju prepoznao je i žiri iz Trsta. Na međunarodnom natječaju Castello di Duino posebno smo pohvaljeni u kategoriji školskih projekata, kako možete vidjeti na ovom linku:

http://home.castellodiduinopoesia.org/articoli-in-evidenza/vincitoriwinners-xi-concorso-internazionale-di-poesia-e-teatro-castello-di-duino/?lang=en

 

 

A naravno da vam donosimo i samu pjesmu te fotografije našega kolaža. Bravo, pjesnikinje i pjesnici iz Ticina!

 

ŠVICARSKE PUTOSITNICE

 

spavanje

ponekad povraćanje

srce lupa 100 na sat

jedva čekamo Zadar

 

prelazeći planine i brežuljke

ciljevi su bliži

naš je Hrvatska

bricolage od školjaka

zrnca pijeska kao da su pomiješana sa šljokicama

svaki put kad poželimo ići na more

mislimo o šljokičastom pijesku

i sivome kao u tropima

 

prijatelji

uvijek zabavno i lijepo

osmijeh na licu

a na povratku suze u srcu

 

ostavljamo Hrvatsku

mašu nam voćnjaci u Slavoniji

dozivaju nas planine Gorskog kotara

šume oko Trsta pokazuju nam

put do Ticina

 

Lago di Lugano

Lago Maggiore

kažu da je rujan

i da je vrijeme za Švicarsku

dogodine se vraćamo i već znamo

prijatelji će nas opet jedva prepoznati

mi se mijenjamo ali Hrvatska je uvijek ista

najljepša

 

Pjesmu napisali: Marko Anđelić, Simon Lebić, Kristina Radman (Ascona), Ana Kozina, Stefani Kozina, Ivan Vranješ (Lugano)

Kolaž izradili: svi polaznici HN-a u Ticinu

 

 

 

 

 

Cialis plechovka být získaná v různých státy, a to není překvapující. Vše se dá vyložit. Téměř všechno. V zemi, jako je České má vysvětlení pro všechno, co se děje a vláda to ví.