Tražilica

06983456
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
570
10667
9490
6983456

Trenutna situacija u svijetu stavila je pred sve nas mnoge izazove, bez obzira na našu dob i zanimanje. Djeca se školuju kod kuće uz pomoć roditelja i virtualnu pomoć svojih učitelja. Učenici druge razine iz Ticina, iako mladi, jako zrelo promišljaju o ovom periodu i uočavaju prednosti i nedostatke. Svi se slažu u tome da im najviše nedostaju prijatelji, a neki su konačno otkrili da zapravo vole ići školu.

Učenici prve razine crtaju, recitiraju i s nestrpljenjem očekuju dan kad će se vratiti u školske klupe. Sara Bajo naučila je pjesmicu na hrvatskom i razveselila time svoje ukućane, baku u Hrvatskoj i učiteljicu. Lorena i Lana vrijedno rješavaju zadatke, a do sada im se najviše svidjelo učiti o primorskoj Hrvatskoj. Gabriela i Gloria nacrtale su dugu koja nas sve spaja i nagovještava da ćemo se uskoro susresti u našim školama. Bili smo strpljivi u izolaciji i pokušali je iskoristiti na najbolji mogući način. Tata koji pomaže u svakom trenutku, maca koja radi društvo dok se piše zadaća iz hrvatskog učinili su da se Marini i Nataliji i ne žuri previše vratiti u školu. Ne možemo putovati u Hrvatsku? Nema veze, zato možemo učiti o njezinim ravnicama, otocima i običajima. Iako nam je svima na trenutke bilo teško, ipak ćemo imati i lijepe uspomene u obliku naših radova, videa i fotografija.

Pročitajte što o školovanju kod kuće kažu naši učenici, poslušajte Saru i inspirirajte se dugom i fotografijama na kojima vrijedno uče hrvatski!

Pozdrav iz Ticina i šaljemo vam virtualni zagrljaj. Sretno svim školarcima od ponedjeljka!

 

Prednost školovanja kod kuće je što mogu duže spavati, a nedostatak je što ne mogu biti s prijateljima. Dobro se osjećam cijelo vrijeme! S učiteljima komuniciram putem interneta, zadaću pišem kao i inače. Najviše mi nedostaje ići u šetnju s prijateljima i to će biti prvo što ću napraviti kad ovo sve prođe! U međuvremenu, budite svi kod kuće, ova situacija neće trajati vječno!

Paula Radman, 8. r., Ascona

 

Najviše mi nedostaje nogomet, ići na igralište i družiti se s prijateljima. Nedostaje mi i škola, a to nisam očekivao! Sviđa mi se što ne moram rano ustajati.

Ivan Jozak, 8. r., Giubiasco

 

Moj dan u izolaciji poprilično je ispunjen. Ustajem od 8:00 do 8:30, doručkujem, operem zube, uključim računalo, napišem domaću zadaću iz švicarske škole i pregledam nove obavijesti od učitelja ako ih ima. Pomognem mami što treba, postavim stol s bratom Ivanom ili pomažem kuhati. Poslije ručka odmaram malo i odem pola sata voziti bicikl. Kad se vratim kući, istuširam se i odem se igrati sat, dva s prijateljima preko interneta. Prije večere radim vježbe istezanja za moju Ahilovu petu jer imam kratke tetive. Uglavnom se dobro osjećam, uživam, slušam glazbu i mislim pozitivno kako će sve brzo proći.

Toni Turski, 8. r., Giubiasco

 

Tužna sam zato što ne viđam svoje prijatelje. Puno mi nedostaje ići u školu, nisam mislila da će ovoliko drugo trajati ova situacija. Kod kuće je nekada teško izvršiti sve zadatke jer moram sve sama. Srećom kada zatreba bilo kakva pomoć, tu su mama i tata. I moja maca mi pravi društvo na balkonu.

Marina Jelušić, 6. r., Ascona

 

Najviše mi nedostaje odbojka i prijateljice. Treniram odbojku već 9 godina i sudjelujem na natjecanjima u cijelom kantonu i Švicarskoj, a sada se sve to zaustavilo. Isto tako i probe koje imam s KUD-om Ticino. Poručila bih svojim vršnjacima da ostanu doma kako ne bi ugrozili sebe, svoju rodbinu i prijatelje.

Natalia Jelušić, 8. r., Ascona

 

Gabi i Gloria
Lana
Lorena
Lorena D.
Marina i maca pišu zadaću
Marina i tata pomagač
Sara