Tražilica

07906011
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
2254
4003
21664
7906011

Duboko u srcu švicarskih Alpa nalazi se Zermatt – bajkovito, turističko mjesto koje godišnje posjeti više od milijun turista zahvaljujući snijegu i skijaškim stazama na kojima se može uživati svih 365 dana u godini.

Zermatt se smjestio na jugozapadu Švicarske, na nadmorskoj visini od 1620 m, podno švicarskih najviših vrhova i nadomak granice s Italijom. Okružen je sa 38 vrhova viših od 4000 metara. Sa svih je strana okružen visokim planinama, a jedini spoj s ostatkom svijeta je uzak prolaz na sjeveroistočnom dijelu doline odakle se planinska rječica Visp spušta niz slikovitu dolinu Mattertal prema rijeci Rhoni.

Tu je i veliki Matterhorn, koji se na nadmorskoj visini od 4.478 m, među šiljastim alpskim vrhuncima ističe svojim piramidalnim oblikom i svojom magičnom ljepotom očara svakog posjetitelja.

Matterhorn je ujedno i zaštitni znak Švicarske i njenih proizvoda, osobito čokolade Toblerone koja po njemu ima svoj prepoznatljiv trokutasti oblik.

Korijen imena Zermatt kao i imena vrha Matterhorn je riječ „matten“ koja na njemačkom označava alpsku livadu. Naziv „zur matt“ (na livadi) pojavio se u kartama i dokumentima u 15.stoljeću.

Poznato je da se u 13. stoljeću naselje nazivalo Praborno ili Prato Borno, ali kako se nalazi na njemačkom govornom području, s vremenom je prevladao njemački naziv Zermatt.  

Pripada okrugu Visp koji je dio kantona Wallis.

U Zermattu žive Hrvati čija djeca četvrtkom pohađaju hrvatsku nastavu. To je također i omiljeno skijalište  poznatih hrvatskih skijaša koje bismo voljeli upoznati i ugostiti u našoj školi.

Učenici se hvale potpisima Ivice i Janice Kostelić koje su uspjeli dobiti za vrijeme šetnje mjestom.

U prvim danima nove godine, u mjesecu siječnju, Zermatt je doslovno bio zatrpan snijegom i odsječen od ostatka svijeta. Svoj doživljaj ove neobične i pomalo zastrašujuće priče koja je punila naslovnice svjetskih medija, na svoj su način ispričali učenici Hrvatske nastave u Zermattu.

 

Zermatt u snijegu

Zovem se Gabriela i imam dvanaest godina. Živim u Švicarskoj u jednom malom selu koje se zove Zermatt.

Kao što je poznato, svake godine imamo puno snijega i velika skijališta, tako da od prosinca do travnja imamo puno gostiju koji dolaze na skijanje iz svih zemalja svijeta. Ali, ove zime, napadalo ga je i previše pa nam nije baš lako. Bojimo se lavina koje padaju sa velikih brda. Ceste su nam zatvorene, vlakovi ne voze…Tako da smo odsječeni od ostatka svijeta. U teškim situacijama imamo samo jednu mogućnost, a ta je da se negdje prebacimo helikopterima. To čine i stotine gostiju koji čekaju svoj red da bi se vratili u svoje zemlje i svoje kuće.

Jako  je opasno kretati se ulicama, ni u školu ne smijemo ići. Ali, nama djeci, snijeg je najljepša igračka. Budući da imamo dosta vremena za igru, ispred kuća rastu Snjegovići raznoraznih oblika.

Više se s prijateljima i prijateljicama družimo u kućama i igramo brojne društvene igre.

Nadam se da će se sve opet brzo smiriti i da ponovno možemo uživati u lijepom vremenu i na zdravom alpskom zraku u našem prelijepom Zermattu.

Gabriela Jelušić, 5.r., HN Zermatt

 

Odsječeni od svijeta

Ja živim u Zermattu.

Jednog dana je počeo padati snijeg. Padao je dugo, dugo, dugo i puno je napadao.

Put prema Zermattu je bio zatvoren. Ni vlakovi nisu vozili zbog lavina. Tada nisam išao u školu jer učiteljica nije mogla doći u Zermatt. Ja sam cijelo vrijeme bio u kući i igrao se sa sestrom. Sa bakine terase sam vidio kako su sa brda padale lavine i nisam išao van.

Poslije je snijeg prestao padati i sve je bilo kao prije.

Tadej Špionjak, 2.r., HN Zermatt

 

Zermatt u snijegu

Zadnjih dana smo u Zermattu imali puno snijega zbog čega nam ni vlakovi ni automobili nisu vozili. Bila je velika opasnost od lavina. U to vrijeme nam je nestalo i struje, ali je opet brzo došla.

Zermatt je turističko mjesto pa su turiste, čim se moglo, prevozili helikopterima do Tescha tako da bi stigli u zračne luke i svojim kućama.

Mi, djeca, smo se igrali u snijegu ili kod kuće.

Leon Ilić, 2.r., HN Zermatt

 

1
2
3
4
5
6
7
Zermatt