Tražilica

07918604
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
2069
8367
6329
7918604

„Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje“ (Nikola Tesla). Imaju li učenici u Ticinu dovoljno svojih ideja, pročitajte u nastavku.

Rijetko koji Hrvat mogao bi u dahu nabrojiti sve hrvatske izumitelje. Pri samoj pomisli na znanost, kreativnost i izume, vjerojatno nam svima prvi na pamet pada veliki Nikola Tesla. Ponosan na svoje srpsko podrijetlo i hrvatsku domovinu, kako i sam kaže, Tesla nas je zadužio mnogo. A njegovo je ime se i najčešće spominjalo posljednjih nekoliko tjedana u Hrvatskoj dopunskoj školi u Ticinu. Naime, mali Hrvati dobili su zadatak nacrtati neke od izuma znanstvenika koji su ili podrijetlom bili Hrvati ili su na području Hrvatske živjeli i stvarali. Za crteže s motivom Teslina stvaralaštva odlučile su se Ivana Tipura, 8. r., i Stefani Kozina, 7. r.

 

Ivana


Stefani

 

Učenici su se poprilično iznenadili kad su doznali da je Faust Vrančić prvi čovjek u povijesti koji je izveo skok s padobranom, i to s tornja u Veneciji davne 1617. godine. Mnogi su izrazili želju za izvesti sličan skok s kakve švicarske uzvisine, kojih u ovoj zemlji ne nedostaje, ali malo su se pokolebali kad ih je učiteljica upozorila na mogućnost da se padobran ne otvori, pa čak i da onaj pomoćni zakaže. Zadovoljili smo se crtanjem padobrana, a uzvisine smo prepustili starijima i iskusnijima! Adriana Tipura, 5. r., Ana Kozina, 4. r., i Martina Mihaljević, 6. r., nacrtale su Fausta i njegov slavni skok.

 

Adriana

 

Ana

 

Martina

 

Anita Pavić, 5. r., njezina sestra Elena, 2. r., Lorena Blajić, 3. r., te braća Karlo i Rocco Barbarić, četvrtaš i drugaš, nisu se mogli odlučiti koji bi im izum ili izumitelj bio najdraži pa su nacrtali nekoliko njih, uključujući apaurin Franje Kajfeža, torpedo Ivana Lupisa, kemijsku olovku Slavoljuba Penkale, MP3 Tomislava Uzelca te otisak prsta koji nas podsjeća na ono što ne bismo nazvali izumom, nego otkrićem – spoznaju o jedinstvenosti otiska prsta do koje je došao Hvaranin Ivan Vučetić, otac daktiloskopije.

 

Anita

 

Elena

 

Lorena

 

Karlo

 

Rocco

 

Na učiteljičino pitanje kakav bi izum mogli ili barem željeli sami učenici konstruirati većinom su odgovarali da bi im poprilično koristio robot za pisanje domaće zadaće! Kristina Radman, petašica iz Ascone, poželjela je robota u obliku mačke koji će njezinu mamu nagovoriti da joj dopusti imati mačku kao kućnog ljubimca. Robot se zove Vol-Mačku, što je kratica za „voljeti mačku“. Šestašica Gabriella Kovčić iz Bellinzone naslikala je sličnu mačku-robota.

 

Kristina

 

Gabriella

 

Učenicima u Ticinu ne nedostaje ni ideja ni kreativnosti, stoga vjerujemo da će se i među 66 polaznica i polaznika Hrvatske nastave u najjužnijem švicarskom kantonu naći barem jedna ili jedan koji će zadužiti buduće hrvatske generacije svojim izumima i otkrićima. Na male švicarske Hrvate svakako se ne odnosi ona slavna Teslina izjava: „Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje“.

 

Cialis plechovka být získané v různých státy, a to není překvapující. Vše se dá vysvětlete. Téměř všechno. V zemi, jako je České má vysvětlit pro všechno, co se děje a vláda to ví.